Потребна још једна родитељска кућа

У Србији постоји пет родитељских кућа за породице чија се деца лече од карцинома. У три београдске родитељске куће места има за 13 породица и то није довољно. Зато Удружење оболелих од карцинома НУРДОР и Мастер кард, покрећу кампању за још једну родитељску кућу у којој би се обезбедио смештај за још 20 породица. РТС је медијски покровитељ те кампање.

Дијагноза карцином, мења живот целе породице. Лечење траје дуго, због чега су породице из унутрашњости, али и из земаља у окружењу, принуђене да бораве у Београду недељама и месецима. Родитељске куће, у којима могу да бораве за то време, многима су олакшале борбу против опаке болести.

"Још увек не знамо колико ћемо остати ту у Београду на лечењу, али у сваком случају, драго нам је што смо овде и што не морамо да се малтретирамо ако је неки краћи период између терапија, да имамо неку паузу. Много, много значи, непроцењиво", каже мајка Лидија Потпара из Пљеваља.

"Родитељи поред свих мука и проблема како ће да прође тај ток лечења, да ли треба да се нађе неки лек, деси се да нестане, како ћемо. То је већ мањи проблем, смештај", каже Наташа Николић из Књажевца.

Родитељска кућа је више од смештаја. Обезбеђен је и свакодневни превоз на терапије, породице добијају психосоцијалну помоћ, организују се радионице за децу и родитеље.

"Одвојени су од својих кућа, одвојени су од своје социјалне подршке, пријатеља, рођака, остају сами са дететом у веома тешким околностима. Тако да негде, подршка је изузетно важна". Немања Миљевић, психолог у Удружењу "Нурдор".

Нема места за све којима су потребни смештај и подршка.

"Нажажост, ми смо сведоци у последње време да се све више породица обраћа са упитом за смештај, а да смо ми принуђени да их одбијемо јер немамо довољно капацитета. Из тог разлога се и родила идеја о овом новом националном пројекту родитељске куће у Београду", каже Тамара Кларић, председница "Нурдора".

Циљ је нова родитељска кућа за још 20 породица. Болест, кажу, не бира, и свака помоћ, како појединаца тако и компанија, драгоцена је да пут до излечења ових малих хероја буде лакши.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи