Опасан пас мора бити на повоцу и са корпом

Пас ротвајлер јуче је у Сремским Карловцима напао двојицу дечака. Теже је повређен 16-годишњак кога је пас ујео за потколеницу, док је други дечак задобио огреботине. Полиција ће против власника пса поднети кривичну пријаву за изазивање опште опасности. Ово је други напад пса за мање од два месеца. Зашто се то тако често дешава, зашто власници нису одговорнији и раде ли надлежни свој посао?

Комшијски ротвајлер повредио је двојицу дечака у Сремским Карловцима, а пре мање од два месеца једна жена преминула је после напада стафорда. Скоро сваке године бележе се и напади теријера. За ове расе већина грађана зна да могу да буду опасни. Ипак, прецизног регистра нема.

"Посебан регистар опасних паса као такав не постоји. Већ постоји централна база података коју води Управа за ветерину и у тој централној бази налази се регистар свих вакцинисаних и микрочипованих паса познатих власника. Поред података о власнику пса стоји јасно и која је раса пса у питању. А тиме се види и да ли спада у групу опасних или не", кажу у Управи за ветерину.

Ипак, стриктна правила држања таквих љубимаца постоје. Опасан пас мора бити на повоцу и са корпом. Због непоштовања тог прописа комунална полиција у Београду прошле године поступала је 667 пута, 80 одсто по пријави грађана. 

"Умногоме нам значе пријаве суграђана да нам прецизирају које су то локације и које је то време када се такви пси у пратњи власника шетају, јер битно нам је кад стигне пријава за одређену ситуацију, ми и да најбрже стигнемо, нa пример у року од 15, 20 минута, врло се често дешава да ми то не можемо да затекнемо", истиче Ненад Лакић, шеф оперативног центра комуналне полиције.

Ако су опасни пси смештени у дворишту, мора постојати ограда, врата морају бити закључана, али и на њима мора да стоји ознака "ОПАСАН ПАС". И сви морају бити микрочиповани и вакцинисани.

"У највећем броју случајева то што напада пас који је евентуално те расе опасан, заправо је учинак човека, управо то васпитање и начин држања. Веома је битно обезбедити добробит животињи и држати је у складу са условима који налаже раса, држати је као добар домаћин", наводе у Удружењу за заштиту животиња.

За неодговорне власнике Законом о добробити животиња предвиђене су казне – од 5.000 до 50.000 динара за физичко лице, од 50.000 до 500.000 динара за предузетнике и од 100.000 до 1.000.000 динара казна за правно лице.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво