Шта се види, а шта је скривено у фарбама за јаја

Слатке муке многих домаћица пред Ускрс су како да украсе јаја. Традиционално бојење у луковини свакако је препоручљиво јер је природно, али ако одлука ипак падне на вештачке боје, треба водити рачуна да ли су безбедне по здравље. На шта треба обратити пажњу приликом куповине фарби за јаја?

Весела, шарена и разноврсна, таква је понуда фарби за ускршња јаја. Ипак, пре шарања, потребан је опрез при куповини боја.

"Потрошачи морају да обрате пажњу пре свега да ли је у питању техничка боја или је у питању прехрамбена боја. То значи да морају да гледају декларацију и на тај начин они морају да виде да ли је у питању јестива боја која је означена као емулгатор Е ознаком од 100 до 180", каже Денис Перинчић из Републичке уније потрошача. 

Такве боје у малим количинама нису штетне по здравље, али ако продру у беланце могу довести до блажих облика тровања храном.

"Није то да ће неко умрети тог дана није то тај тип токсичности. Али заиста неке фарбе по западним ауторима, изазивају алергије пре свега код мале деце, изазивају појаву узнемирености итд", каже Стеван Благојевић, директор Института за општу и физичку хемију. 

Институт за општу и физичку хемију само је једно од места где се проверава квалитет фарби за јаја. На годишњем нивоу овде прође око 50 таквих фарби. Најопасније су оне које уместо прехрамбених садрже техничке боје, јер у њима доминирају тешки метали попут олова, живе и арсена. 

"Органске боје углавном немају метале, то су органски молекули, али се могу наћи ако се неправилно чувају. То код озбиљних фирми не настаје, то настаје у овим неким комбинацијама балканско-медитеранске препродаје", каже Благојевић. 

Управо због тога и савет да се фарбе купују на провереним местима које од пре десет дана контролише Санитарна инспекција Министарства здравља. Потенцијалну опасност представљају већ обојена јаја која се могу наћи код уличних продаваца и на пијацама.

"Претходних година смо имали јако пуно таквих случајева где смо забранили обављање делатности таквим нерегристрованим субјектима на пијацама, а у регистрованим објектима нисмо затекли прехрамбене боје које не испуњавју те услове", каже Лазар Смиљанић, санитарни инспектор Министарства здравља.

Листа дозвољених адитива се мења на неколико година, па се производња и промет прехрамбених боја усклађује са правилницима. Последњим из 2018. године избачено је шест адитива, али они могу остати у промету до истека рока назначеног на декларацији. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво