Војвођанска трпеза за ускршње празнике

Хришћани који Ускрс прослављају у недељу, 21. априла, обележавају Велики петак, дан страдања и смрти Исуса Христа. До недеље се пости, али домаћице су већ презаузете припремањем традициналних гурманлука војвођанске трпезе.

Ускршњи обичаји истоветни су као и код православних верника. Велики петак је дан поста, време када се окупља породица и дан када се фарбају јаја.

"Постимо, направимо ускрсни плетени колач и фарбамо јаја. Највише фарбам у црвену боју, она ми је омиљена, а тако сам и научила", рекла је Ержебет Тартеи, из Остојићева.

Домаћице ових дана имају пуне руке посла. Велики број грађана на раду у иностранству долази у Србију за празнике, а у фамилији Фађаш у Остојићеву, окупиће се три генерације.

"Ове године ће нам бити лепо скупа. Цела фамилија ће бити на окупу", рекла је Отилија Фадјаш.

На сам дан Ускрса, најрадоснији ће бити малишани и деца који ће, након јутарњег богослужења, тражити у трави слаткише и ускршње поклоне.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво