Урна са посмртним остацима Мире Марковић стигла у Пожаревац

Урна са посмртним остацима Мирјане Марковић, супруге некадашњег председника Србије и СР Југославије Слободана Милошевића, стигла је јутрос из Русије у Србију, јавила је "БК телевизија".

Урна са посмртним остацима Мире Марковић биће положена сутра у 15 часова у заједничку гробницу поред супруга Слободана Милошевића, некадашњег председника Србије и Савезне Републике Југославије, у дворишту њихове куће у Пожаревцу.

Потом ће свештенство Српске православне цркве Епархије браничевске одржати опело, наводи БК телевизија.

Слободан Јовић, председник ГО СПС Пожаревац наводи да ће урна са посмртним остацима Мире Марковић бити спуштена у складу са жељом породице Милошевић.

"Чинимо све да та урна буде спуштена на начин како то породица буде желела. То је супруга нашег председника и партије и државе. Имамо обавезу да тај тужни чин одрадимо како то породица буде захтевала", наводи Јовић. 

По жељи породице урну је донео њихов пријатељ Слободан Булатовић и она се већ налази у породичној кући Милошевића у Пожаревцу.

Полагање урне Мире Марковић без присуства Марка и Марије  

Мира Марковић је преминула 14. априла у 77. години, након компликација изазваних упалом плућа.

Кремација, којој су присуствовали син Марко Милошевић, његова ћерка Марија и најближи пријатељи, одржана је у четвртак у Москви.

Као што је БК телевизија већ објавила, ћерка Марија Милошевић, која живи у Црној Гори, била је спречена да присуствује последњем испраћају своје мајке јер не поседује потребна лична документа, због чега није била ни на сахрани свог оца 2006. године.

Ко је била Мира Марковић

Мира Марковић је рођена 10. јула 1942. године у селу Брежане близу Пожаревца.

Са само годину дана остала је без мајке Вере Милетић, партизанке коју је стрељао Гестапо. Отац Мома Марковић био је политички комесар Народноослободилачке војске.

Предавала је социологију на Природно-математичком факултету Београдског универзитета. Објавила је око 100 радова из подручја социологије.

Била је и редовна чланица Руске академије друштвених наука и почасни професор Московског државног универзитета Ломоносов.

Оснивача и прва председница странке Југословенска левица (ЈУЛ). До октобра 2000. њена странка је била главни коалициони партнер Социалистицкој партији Србије.

Суђење у одсуству 

Мира Марковић напустила је Србију 2003. године, азил је затражила у Русији где је последњих 16 година живела са сином Марком.

Помињала се у истрагама за убиство Ивана Стамболића и новинара Славка Ћурувије. 

Српски Интерпол је за њом 2005. године расписао међународну потерницу због бекства, али и због тога што се није појавила на суђењу за злоупотребу службеног положаја.

Апелациони суд у Београду је у марту укинуо првостепену пресуду којом је у јуну прошле године била осуђена на годину дана затвора поводом оптужби да је 2000. године утицала на владину комисију за незаконито додели државни стан дадиљи свог унука.

Судило јој се у одсуству, јер је била недоступна правосудним органима Србије.

Овом одлуком је наложено да се суђење понови пред Вишим судом у Београду.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво