Вампир на послу – шеф или колега који се храни вашом душом

Не нападају ноћу. Не пију крв. Немају дворац у Трансилванији као Влад Цепеш. Вребају и дању. Црпу животну радост и енергију. Живе са вама у канцеларији. Нечија немоћ је њихова моћ.

Емоционални вампири нису гњаватори који запиткују. Нису досадни попут комараца који зује око уха кад легнете да спавате. Њих лако можете да се решите. Емоционалних вампира не можете. Они су се, попут удава, чврсто ухватили за жртву и натенане јој исисавају енергију. Манипулишу и увлаче друге у своју мрежу "играња игара".

Катарина која стално кука како превише ради, а мало је плаћена, притом не обавља свој посао како треба. Она је мученица савременог доба, а стално избегава да прихвати одговорност.

Владимир који у канцеларији прича о својим приватним проблемима, као да их нико други нема. Због тога често тражи да изађе раније са посла. Колеге му излазе у сусрет, не схатајући да су упале у његову замку.

Марина никада не жели да ради викендом (иако сви раде понекад). Њена потреба је изнад потребе другог да тај викенд проведе са породицом. Она се не обазире на примедбе да другима то смета. Она "хејтује" све што остали раде и у стању је да својом негативношћу контаминира радно окружење.

Када је Бранко макар и мало прехлађен, то представља као нешто неизлечиво са чиме се ниједна особа раније није суочила. Он пати као нико никада. Стално га боли глава, стомак, нога. Измишља, а тражи потврду околине да се само њему то десило. 

Катарина, Владимир, Марина и Бранко могу бити ваш колега или шеф. Због тога се људи устручавају да реагују, бринући се за свој положај или имиџ на послу. 

Психолог Мирјана Вуксановић објашњава за РТС да су то особе које не виде друге људе као особе које имају своје потребе, већ као објекте на којима празне своје фрустрације. Онај колега који се одупре таквом утицају више неће бити интересантан емоционалном вампиру па ће он убрзо наћи другу жртву.

Како препознати емоционалне вампире? Какво понашање их карактерише?

Не можемо да кажемо да постоји само један облик емоционалног вампиризма и да постоји типичан психолошки профил емоционалног вампира. Неки превише причају о себи и не обраћају пажњу на друге, причају само о проблемима, несрећама и болестима... Други стално нешто критикују и умањују заслуге, успехе и добре особине других, дижући своје заслуге и свој рад.

Емоционални вампири не воде рачуна о туђим потребама и осећањима. Њима не требају саговорници – они траже слушаоце који ће потврђивати њихове речи. Често су толико обузети непријатним и тешким осећањима и темама да, чак и кад ништа не раде и не говоре, њихово тмурно расположење и негативност просто "исијавају".

Какав је њихов механизам деловања? Шта их мотивише?

Емоционални вампири су манипулативне особе, нарциси жељни пажње, који себе постављају у центар света. Сличан је механизам код оних који вас заробе својом кукњавом и слабошћу, који манипулишу вашим осећањем кривице јер нећете ни да их саслушате. Пасивност и неснађеност жртве делују као поткрепљење на понашање емоционалног вампира.

У чему лежи њихова моћ, колико су опасни?

Њихова моћ лежи у немоћи жртве да се одупре. Емоционални вампири извлаче енергију из жртве, они само узимају, а ништа не дају заузврат. Врло су опасни, изазивају лоше емоције, поремећаје расположења, анксиозност или депресивност, умор и неспособност жртве да се одупре. Уместо проактивног, жртва постаје пасивно реактивно биће. Продужено овакво стање може да доведе до психосоматских поремећаја и болести.

Како им "одузети" ту моћ, тј. учинити их немоћним? 

Морам рећи нешто што се многима неће допасти: сваки однос чине бар две стране. Ако ми не прихватимо емоционалне уцене, ако не прихватимо улогу жртве, емоционални вампири ће изгубити своју моћ. Има особа којима улога жртве лепо легне, тако да се запитамо да ли су и оне, заправо, једна врста емоционалних вампира. Наравно, ово се никако не може односити на већину жртава емоционалних вампира.  

Јесу ли емоционални вампири свесни својих поступака?

Они често нису свесни својих поступака, или бар нису увек свесни последица које њихови поступци остављају на њихове жртве. Већини емоционалних вампира недостаје емпатија, недовољно је развијене социјална и емоционална интелигенција. Тешко се мењају јер не уче из искуства. Мањи део емоционалних вампира можемо класификовати као психопате, људе који се воде принципом задовољства, без моралности и савести.

Могу ли они бити успешни у фирми? Има ли их и на врху пирамиде?

Емоционалних вампира, нажалост, има и у врху пирамиде. Углавном на тај врх нису доспели због свог рада и знања – постављени су у замену за оданост. Такве особе ће увек бити снисходљиве у односу на оне који су изнад њих, који су јачи и моћнији. Њихова психопатска природа ће се показати у односу са слабијима и нижима у хијерархији. На њих вичу, вређају их и понижавају или им "смештају", поготово онима за које потајно мисле да су бољи од њих и у људском и у стручном погледу. Моћ и успех у фирми ових особа трајаће док траје подршка онх који су их поставили.

Како се изборити са њима? Шта радити у ситуацији када шеф има карактеристике емоционалног вампира?

Опасно је ако осете да им се не можете одупрети. Они су најјачи са слабима. Њима се супротстављате тако што се асеративно заузимате за себе – на агресију не узвраћате агресијом или повлачењем, већ му дајете до знања, више ставом, него речима, да нећете да дозволите да вам наметне улогу жртве, да сте свесни своје вредности, да сте сигурни у себе и самопоуздани.

Морамо рећи да, нажалост, није много особа у стању да заузме овакав став, јер многи имају макар прикривену сумњу у своју вредност и своју способност. Укратко, јачајте своје капацитете и компетенције, па ћете ојачати и своју позицију. Важно је да се поставе границе вампиру и његовом понашању.

Да ли је такво понашање мобинг?

Понашање емоционалних вампира на послу, према колегама са којима раде, можемо да сврстамо у емоционални мобинг, који је често врло тешко доказати. Особе које спроводе мобинг – мобери су, према опису психијатра М. Ф. Иригојена, особе које су оптерећене психозама и депресијама, које врло често носе трауме жртава из детињства. Одрасли без љубави, изложени малтретирању и подсмеху у детињству, нису се научили другачијем понашању. Према наученом моделу понашају се и према другима. Они имају непријатељски став и према своме и према туђем животу. Осећају се стално угроженим због особа за које мисле да су способније и паметније (а што је углавном тачно), и према тим особама усмеравају патолошку љубомору.

Шта радити у ситуацији када немате подршку колега на послу?

Данас, нажалост, мање него икада пре можемо да очекујемо подршку од стране колега кад имамо проблем на послу, поготово кад се ради о лошој комуникацији са надређеним и кад се ради о мобингу. Морамо да се ослонимо на сопствене снаге и да знамо да емоционални вампири, ма коме типу припадали, нису снажни и да њихова снага лежи у нашој несигурности.

У страху за свој положај и за свој посао, колеге "неће да се мешају" или се праве да не виде да имате проблем. Често ће се и сами придружити моберу да би осигурали своју позицију и да би се умилили шефу. Мобинг баш зато тако добро успева, јер имате огромну групу тзв. посматрача, који својим нечињењем у смислу супротстављања моберу и изостанком подршке колеги, заправо подржавају моберово понашање. Овде важи народна изрека о томе да је ћутање одобравање.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво