Именовано четворо судија Уставног суда

Општа седница Врховног касационог суда, именовала је четворо судија Уставног суда Србије са листе од десет кандидата коју су предложили Високи савет судства и Државно веће тужилаца. Пети судија Уставног суда којег именује ВКС није именован у овом кругу, па ће за његово именовање бити поновљена процедура.

Именовани су – Гордана Ајншпилер Поповић, судија Врховног касационог суда, проф. др Владан Петров, редовни професор Правног факултета Универзитета у Београду, др Наташа Плавшић, в. д. заступника Републике Србије пред Европским судом за људска права и Лидија Ђукић, судија Врховног касационог суда (са територије аутономних покрајина).

На листи кандидата коју су предложили Високи савета судства и Државног већа тужилаца били су и заменик Републичког јавног тужиоца и изборни члан Државног већа тужилаца из реда јавних тужилаца Горан Илић, судија Вишег суда у Београду и изборни члан Високог савета судства из реда суђа Иван Јовичић, заменик Републичког јавног тужиоца Јасмина Киурски, председник Привредног апелационог суда Јасминка Обућина, судија Уставног суда Сабахудин Тахировић.

На листи кандидата са територије аутономних покрајина поред именоване Лидије Ђукић био је Орловић, редовни професор Правног факултета Универзитета у Новом Саду.

Врховни касациони суд треба да именује пет судија, али је у овом кругу именовао четворо, тако да ће ВС и ДВТ сада морати да предложи два кандидата између којих ће општа седница ВКС изабрати једног – петог судију уставног суда.

Осталих десет судија, које именује Скупштина на предлог председника Републике, односно председник Републике на предлог Скупштине именовано је у току 2016. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво