Хочевар: Пожар у Нотр Даму знак да гори нешто више

Kатоличка црква данас прославља Ускрс. Београдски надбискуп Станислав Хочевар честитао је верницима празник, а у разговору за РТС осврнуо се и на проблеме који данас тиште католике.

Највећи хришћански празник - Ускрс симболише победу над смрћу и представља наду за будућност. А о будућности и изазовима који су пред верницима говори београдски надбискуп Станислав Хочевар.

Kако овај Ускрс у Србији прослављају верници?

Бискуп иде у сваку заједницу. Он најпре слави свечану литрургију, онда се верници поделе по групама и заједно размишљају о великим питањима, тако да је Ускрс једна покретачка снага да се боље повежемо да можемо боље чинити. 

Пред каквим изазовима и у каквим околностима овај празник обележавају верници широм света?

Ми сви данас живимо у дигиталном свету, свету миграција, много изазова је у међусобним односима. Пожар у француској катедрали "Нотр Дам" је само неки извањски израз да много тога гори.

Шта то значи? 

Људи данас више не разумеју шта је то појам традиција, а традиција није прошлост, већ је садашњост. Традиција је да предајемо новим генерацијама оно што носи живот и црква, морамо да учинимо много тога да би млађи свет који је ношен дигиталним светом могао да схвати те тајне.

С тим у вези шта би била Ваша порука охрабрења верницима?

Данас је најважније да омогућимо стварање добрих малих заједница. Млади су често препуштени сами себи и ми видмо да готово сви у рукама држе неки инструмент, да све мање долази до личних сусрета. Због такве културе сви постајемо по мало индивидуалисти, гледамо само на себе, а у младима треба пробудити великодушност. То се може само искуством, када сами чине добро и сусрећу људе који су срећни, јер то значи да их је неко нашао и њима помогао. Дакле морамо омогућавати да ес у оквиру заједнице људи сусрећу и да је у тим заједницама свако добродошао. То је најважнија порука.

Хвала вам на разговору за РТС.

Ја захваљујем вама на прилици да говорим. Такође бих искористио прилику да свим верницима честитам данашњи празник, као и да браћи и сестрама православне цркве пожелим: Христос воскресе-воистину воскресе! Уједињени смо у молитви и радости!

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи