Избор школе као пречица до иностранства

Најтраженији профили у средњим стручним школама прошле године били су кулинарски техничар, медицинска сестра, физиотерапеут и електротехничар рачунара. Годинама су школе које образују овај кадар на листи приоритета школараца. Да ли се разлог популарности ових школа крије у томе што их многи виде као пречицу до посла у иностранству, проверавала је екипа РТС-а.

Уживању у масажи ретко ко може да одоли. Иако делује да најмање прија оном ко је изводи за доброг физиотерапеута масажа није мука. Исто као што није ни то да након завршене школе пронађе посао. Нарочито у иностранству. Зато је разумљиво што се у средњим школама за ово, али и занимање медицинске сестре, увек тражи место више.

"Овде кроз школовање имамо доста праксе и кад завршимо већ можемо да радимо и имамо ту неку спремност за посао", каже Марија Чечовић, ученица четвртог разреда Медицинске школе "Београд" и додаје да би била задовољна платом од хиљаду евра.

Њен друг из разреда Душан Старчевић каже да планира да настави школовање на Високој струковној школи након чега би завршио стаж и потражио посао. У случају да га не нађе, отишао би у иностранство, јер је чуо да су тамо тражени медицински радници.

Пут до иностранства додатно табају и немачке агенције за запошљавање које врбују не само медицинско особље, већ и ђаке. То нам потврђује и директорка Средње медицинске школе "Београд" на чији мејл су стизале понуде за промоцију послова у иностранству. Све их је одбила, мотивишући ђаке да наставе школовање или да посао потраже на некој од клиника где су били на пракси.

"Трећи начин је што ми покушавамо да правимо међународне пројекте и већ смо урадили четири, где они за време школовања имају прилике да виде како то изгледа напољу и да се увере да неће радити у струци, без обзира на висину зараде, већ ће бити помоћни радници", истиче проф. др Нада Трифковић, директорка Медицинске школе "Београд".

Траже се конобари, шанкери, кувари...

Да су у иностранству потребни медицински радници можете и сами да се уверите на било ком сајту за оглашавање послова. Осим тога, тражени су и возачи, грађевински радници, али и угоститељи.

"Већ почетком априла примећујемо појачану тражњу послова у угоститељству у региону. Конкретно, повећана је понуда за рецепционерима, за конобарима, шанкерима, куварима у Хрватској, па и у Словенији. За таква занимања углавном се траже људи који су флексибилни и који се лако прилагођавају те им није потребно неко образовање или искуство", истиче Игор Аврамовић са сајта "Клик до посла".

То би значило и да неко након завршене средње школе може да буде пожељан кандидат. Ипак, како нам каже директор Удружења хотелијера и ресторатера Србије, од 2.000 ученика колико сваке године изађе из угоститељских школа, тек стотинак њих потражи посао у иностранству. Један од разлога је тај што Србија има око 750.000 столица у хотелима, ресторанима и кафићима, где се могу лако запослити.

"Не можемо да кажемо да је то тако енормно интересовање за одлазак у иностранство. Има га, наравно, пружа се могућност и одлазе, а највеће интересовање јесте за Хрватску, за Словенију за остале земље ЕУ. Овде није реч о миграцијама, одлазе да раде па се у октобру враћају у Србију. У Хрватској се тражи 9.000, Црна Гора тражи 3.000 до 5.000, Словенија између две, три хиљаде кадрова за ова угоститељска занимања, да не говорим о крузерима, чак њих 1.000 ће отићи", тврди Георги Генов, директор ХОРЕС-а.

Шансе да вас у иностранству услуже конобари из Србије мање су од оних да у некој немачкој болници на српском поразговарате са медицинском сестром. Само на годишњем нивоу у ову земљу оде око 800 медицинских сестара и техничара. Зато и не чуди што упис у средњу медицинску школу многи виде као брз, али сигуран пут до иностранства.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво