Хрватска поново даје у закуп српску имовину

Још седам некретнина у власништву Србије и Босне и Херцеговине хрватско Министарство државне имовине даје на тридесетогодишњи закуп. Реч је о одмаралиштима у Дубровнику, Градцу код Макарске и на острву Угљан. Пре тога је, у новембру, издато 15 објеката. Имовина наших предузећа, банака и новца који је био у тим филијалама уредбама Хрватске је практично присвојен, рекао је за РТС саветник за праћење процеса у Хрватској, адвокат Иван Симић.

Симић је гостујући у Јутарњем програму рекао да никада није утврђено колико је новца наших банака остало у Хрватској. Почетком 90-их, када су избили сукоби, Хрватска је донела низ прописа којима забрањује располагање и пренос средстава ван њених граница.

"Југобанка је имала више филијала у Хрватској, као и Инвестбанка. Одређене кредитне линије су биле повучене, а никада нису изсервисиране. Привредна банка Загреб, која је требало да ради наплату за рачун Југобанке, рецимо никада није тражила потраживање наплате кредита које је узело бродоградилиште у Ријеци", објашњава Симић.

Према речима саветника за праћење процеса у Хрватској, правни поредак Хрватске баштини конзистентност да се легализује оно што је последица ратних дешавања.

"То утолико више зачуђује јер је правна држава тековина ЕУ. Чуди да изостаје реакција са њихове стране. Сваки преседан који се некада десио мора бити видљив јер се никада не зна када ће поново бити употребљен. Вредности које ЕУ промовише нешто су у шта и ми верујемо. Ако се то не примењује у некој чланици, то мора бити видљиво и за правну јавност не само овде већ и у ЕУ", сматра Симић.

Имовина Југобанке је практично два пута конфискована.

"Први пут доношењем уредбе о ликвидацији филијала када је целокупна имовина измештена из централе и дата другој банци. Други пут када је та иста банка која је одређена да се стара о наплати потраживања 2001. године донела одлуку да се то потраживање укида и да се преноси на државну Агенцију за санацију банака. То практично значи да оне фирме које су повукле средства преко Југобанке не морају ни да плате своју обавезу", каже Симић.

Одмаралишта у Дубровнику, Градцу, на острву Угљан, као и она у Сланом, Биограду, на Рабу, чини се да су заувек изгубљена.

"Судбина одмаралиштâ којa су у Хрватској имала српска предузећа су слична ако не и гора од судбине банака. Па тако имате истовремено поступке стечаја и ликвидације, што је немогуће у привреди. У Сплиту се тако отвара поступак стечаја Југобанке иако се годинама води ликвидациони поступак. Не може се водити стечајни поступак без стечајне масе. Ми у Хрватској тако имамо већ други круг национализације", рекао је за РТС саветник за праћење процеса у Хрватској, адвокат Иван Симић.

број коментара 6 Пошаљи коментар
(петак, 19. апр 2019, 13:05) - anonymous [нерегистровани]

Пословна политика

Па фино, правна и пословна политика базирана на верској, расној и националној основи.

То ми је већ однекуд познато...

(петак, 19. апр 2019, 12:30) - anonymous [нерегистровани]

Rešenje

Sve kompanije koje su u vlasništvu Hrvatske i njenih građana na prostoru Srbije i BIH nacionalizovati dok oni ne vrate sve što su pokrali i konfiskovali sve sa kamatama!

(петак, 19. апр 2019, 12:21) - anonymous [нерегистровани]

Izvinite

Znam da ću podići prašinu ali pola današnje teritorije koja je formirana na istorijskoj Austro-Ugarskoj je ukradena Srbiji.Koliko ljudi u međuvremenu proterano.Šta je onda još par kuća pride.Da se ne bune kad budu pitani da li su to hteli.Jesu, hteli su.

(петак, 19. апр 2019, 11:42) - anonymous [нерегистровани]

Reciprocitet

Hrvatska je članica EU. Ako je prisvojila nešto naše, a EU nije reagovala, onda i Srbija može da prisvoji nešto što pripada bilo kojoj članici EU, a nalazi se na teritoriji Srbije. Dakle, šta čekamo?

(петак, 19. апр 2019, 11:38) - anonymous [нерегистровани]

X

Najbitnija vest srpsko-hrvatskih odnosa bez komentara....

(петак, 19. апр 2019, 11:33) - anonymous [нерегистровани]

pravnici

veruju u tekovine kraduckanja pa im nije jasno kada ih pokradu