Јевреји прослављају Пасху

Јевреји широм света започињу прослављање Пасхе, или Песаха, историјског празника у спомен спасења тог народа од египатског ропства. Назива се још и празник пролећа и празник бесквасног хлеба. Сматра се најстаријим празником.

Вечерњом молитвом у синагогама, као и традиционалном вечером "Седер песах" верници ће обележити почетак једног од најзначајнијих јеврејских празника.

Песах обележава ослобађање јеврејског народа из египатског ропства пре више од 3.300 година, прелазак преко Црвеног мора под вођством Мојсија, и долазак у обећану земљу. Припреме за Песах трају више од недељу дана.

Куће се чисте од подрума до тавана од свих трагова ферментисане хране са квасцем. И посуђе се искувава, у богатим кућама користи посебно само за овај празник.

Песах се слави осам дана. Прво вече, после молитве са заласком сунца, у кругу породице, почиње традиционална свечана вечера, са дубоком поруком и симболиком – бесквасни хлеб или мацес, живинско печење, јаје, воће, салата као и горке траве које подсећају на тежак живот у египатском ропству.

Ту је и посуда са сланом водом као сећање на сузе Израелаца.

Обичај је и да се за време вечере врата од куће остављају отворена, као знак добродошлице сваком добронамерном путнику.

број коментара 0 Пошаљи коментар