Велики петак за католике и протестанте

Хришћани који Ускрс прослављају у недељу, 21. априла, обележавају Велики петак, дан страдања и смрти Исуса Христа. Ученици основних и средњих школа у Војводини на ускршњем распусту су од данас до петка, 3. маја. Београдски надбискуп Станислав Хочевар одржаће службу у 15 сати у Цркви Криста краља у Крунској, а потом од 18 сати и у Цркви Светог Антуна у Брегалничкој улици.

Католици, протестанти, англиканци, неке православне цркве и бројне мање цркве данас обележавају Велики петак, дан распећа Исуса Христа.

Дан када је на крсту страдао Исус Христос из Назарета, Бог и човек, најтужнији је дан у хришћанству.

Вољно изабравши смрт, син Божји је својом жртвом дао дар онима који ће веровати. Исус је показао и доказао вредности живота сваког људског бића.

За католичке вернике, Велики петак је дан поста и немрса, што потврђују сведочанства из другог века. То је једини дан у години када нема свете мисе, али се у црквама после подне чита Крижни пут – односно пут страдања Христовог.

Одржава се и посебна спомен-молитва – муке Господње. Следи клањање Светом крсту, молитва верника и причешћивање. Не звоне звона, нема свирања ни певања.

Католичка црква на Велики петак посебно спомиње умируће, старе и болесне.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво