Учестало насиље над женама

Око 85 одсто жена у Србији сматра да је насиље над женама учестало и уобичајено, показује истраживање ОЕБС-а о добробити и безбедности жена у југоисточној и источној Европи. Забрињава то, што свака трећа жена сматра, да је насиље у породици приватна ствар, коју треба решавати у породици.

Наводи се и да су срамота, економска зависност, страх од освете и неповерење у службе главне препреке што се насиље не пријављује.

"Оно на шта да треба да обратимо пажњу у будућности је што један не мали проценат жена сматра да је насиље готово нормална ствар. Мислим да треба да радимо са свима и да едукујемо жене и шта је психолошко, економско насиље и да им направимо пут како да из тог насиља изађу",  рекла је Зорана Михајловић, потпредседница Владе Србије и председница Координационог тела за родну равноправност.

Шеф мисије ОЕБС-а у Србији Андреа Орицио каже да резултати истраживања у Србији показују да је слична ситуација као и у другим европским државама.

"Пример је и моја земља Италија где такође много жена кажу да су доживеле насиље од партнера. Питање насиља је наш заједнички проблем, а Србија може да има водећу улогу у региону када је реч о решавању тог питања", рекао је Орицио.

Истраживање о добробити и безбедности жена спровео је ОЕБС током 2018. у седам земаља учесница ОЕБС-а - Албанији, Босни и Херцеговини, Црној Гори, Северној Македонији, Србији,
Молдавији и Украјини.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво