Учестало насиље над женама

Око 85 одсто жена у Србији сматра да је насиље над женама учестало и уобичајено, показује истраживање ОЕБС-а о добробити и безбедности жена у југоисточној и источној Европи. Забрињава то, што свака трећа жена сматра, да је насиље у породици приватна ствар, коју треба решавати у породици.

Наводи се и да су срамота, економска зависност, страх од освете и неповерење у службе главне препреке што се насиље не пријављује.

"Оно на шта да треба да обратимо пажњу у будућности је што један не мали проценат жена сматра да је насиље готово нормална ствар. Мислим да треба да радимо са свима и да едукујемо жене и шта је психолошко, економско насиље и да им направимо пут како да из тог насиља изађу",  рекла је Зорана Михајловић, потпредседница Владе Србије и председница Координационог тела за родну равноправност.

Шеф мисије ОЕБС-а у Србији Андреа Орицио каже да резултати истраживања у Србији показују да је слична ситуација као и у другим европским државама.

"Пример је и моја земља Италија где такође много жена кажу да су доживеле насиље од партнера. Питање насиља је наш заједнички проблем, а Србија може да има водећу улогу у региону када је реч о решавању тог питања", рекао је Орицио.

Истраживање о добробити и безбедности жена спровео је ОЕБС током 2018. у седам земаља учесница ОЕБС-а - Албанији, Босни и Херцеговини, Црној Гори, Северној Македонији, Србији,
Молдавији и Украјини.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(петак, 19. апр 2019, 14:07) - Петрија [нерегистровани]

Акција и реакција

Често се догађа да управо саме жене примарно индукују насиље и то тако што психички и вербално шиканирају околину, своје ближње, мужеве, што најчешће последично резултира ескалацијом и физичким насиљем.Том другом врстом насиља које спроводе жене се нико не бави или се ретко ко бави, што се може тумачити селективним и површним пруступом, али и изузетно јаким феминистичким лобијем у свим центрима моћи.У сваком случају ствари не стоје добро, а највише трпи породица која се, у свој овој трци за доказивањем ко је први почео и ко је крив, буквално распада и растаче.

(петак, 19. апр 2019, 13:37) - Ivan Zgrozeni [нерегистровани]

Sto vise

stitimo zene nasilja sve vise! Mozda treba nesto menjati?