Наставник београдске гимназије ошамарио ученицу

У Седмој београдској гимназији професор физике ошамарио је на часу ученицу другог разреда. Јуче се догодио "инцидент" у Економској школи у Чачку, када су два маскирана дечака упала на час са пластичним пиштољима, пуцали и видео се дим, а онда су једној ученици поклонили ружу. Министарства просвете потврдило да је упознато са тим случајевима насиља.

Инцидент се догодио око 11 сати када је професор физике З.О. донео резултате писменог теста.

Ученици су били незадовољни оценама које су добили, почели да негодују. 

Најгласнија је била једна девојчица. Наставник ју је више пута опоменуо да се смири.

Она то, међутим, није урадила, после чега ју је наставник ошамарио.

Један од ученика је затим ударио наставника, наставник му је узвратио, а онда ударио још једну девојчицу.

У учионици је, након тога, настао општи метеж.

Галаму су чули други наставници и директор, потрчали су у учионицу и раздвојили их.

Директор је о томе одмах обавестио полицију, Хитну помоћ и родитеље ученика који су учествовали у инциденту.

Хитна помоћ је дошла, прегледала ученике и констатовала да нико није повређен, али је у Ургентни центар превезен наставник физике због тога што му је позлило.

Директор је рекао да је наставник физике отишао у пратњи школског полицајца, јер је таква процедура када интервенише екипа Хитне помоћи.

Настава је затим настављена, и сви ученици су преподневну смену завршили око 14 сати.

Тим поводом огласило се и Министарство просвете које је потврдило да је дошло до инцидента.

Речено је и то да је професор прекршио члан 111. и 112. Закона о основама система образовања и васпитања у образовним установама, у којима је строго забрањен сваки вид насиља, злостављање и занемаривање ученика.

За то се предвиђају новчана казна, прекид радног односа или удаљење са посла.

Из Управе је речено да је наставник који има 57 година и у школи ради три године, предао писмени захтев да се прекине радни однос из личних разлога.

У Седмој београдској гимназији настава се одвија нормално. 

Министарство: Све је у рукама директора

Начелница Одељења за координацију рада школских управа министарства просвете Невенка Ђелић каже за РТС да је против наставника и ученика покренут поступак.

Наставник је повредио забрану злостављања, насиља у школи и зато се он удаљава са посла.

"То што је наставник поднео захтев за раскид радног односа у овом тренутку не мора ништа да значи зато што по закону о раду отказни рок траје 15 дана. У овом тренутку он је и даље радник те школ", каже Ђелићева.

Све је, објашњава, у рукама директора.

"Директор би требало да покрене дисциплински поступак. Баш због поменутог члана 111. изриче се мера удаљавања са посла", наводи Ђелићева.

Верујемо, каже, да је колега који је повредио члан 111. Закона урадио то да би на неки начн спасао свој статус, односно да му не би била суспендована лиценца за рад.

Насиље променило форму

Невенка Ђелић наводи да је Министарство упознато и са инцидентом у Чачку.

Реч је, каже, о ученицима Друге средње школе који су се за време великог одмора, заједно са ученицима Економске школе, притајили у неком простору и сачекали да настава уредно почне, а затим учинили то што су учинили.

"Они су малолетници. Против њих се покреће васпитно-дисциплински поступак", казала је Ђелићева.

Врло често се суочавамо са ситуацијама насиља, истиче Ђелићева.

"Насиља није више него што га је било, али се јавља у другачијим облицима. Све ове појаве у школама су отишле више од онога што се некад звало несташлуком, безобразлуком, претераном неком мером иу понашању", истиче Ђелићева.

Додаје да инсистирају на систему заштите и да стално подсећају школе на то да би требало да постоји стална брига и систем у коме неће бити пропуста.

"Поуку извлачимо сваки дан. Оно што је важно за министарство је да нећемо скривати ниједну ситуацију насиља. Министар је до детаља упознат са свим ситуацијама".

Регулатива на битан начин укључује и родитеље, додаје Ђелићева.

Пошто је реч о малолетницима, остаје, наглашава, да се види какве ће се мере предузети, шта ће урадити полиција и, по потреби, Центар за социјални рад.

Број коментара 42

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво