Уручене спомен медаље припадницима 126. бригаде ВОЈИН

Поводом обележавања 20. годишњице одбране од НАТО агресије на СР Југославију, у Команди РВ и ПВО уручене су спомен медаље припадницима ратног састава 126. бригаде ВОЈИН, који су се, извршавајући своје одговорне задатке у заштити ваздушног простора над Србијом и Црном Гором, 78 дана храбро борили, одупирући се свакодневним и непрекидним бомбардовањима.

Свечаности су присуствовали начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милан Мојсиловић и командант РВ и ПВО генерал-мајор Душко Жарковић са члановима колегијума, који су, заједно с командантом јединице пуковником Александром Дучићем, војне спомен медаље уручили официрима, подофицирима, војницима и цивилним лицима, као и пензионисаним припадницима јединице.

Генерал-мајор Душко Жарковић рекао је да су упркос вишеструкој надмоћи ваздухопловних снага, јединице ваздушног осматрања, јављања и навођења постигле значајне резултате, уз максимално очување људских и материјалних ресурса.  

"Умешним командовањем, правовременим оперативним развојем, применом мера маскирања обезбеђено је непрекидно осматрање и извештавање о оперативној ситуацији у ваздушном простору изнад Србије и Црне Горе", истакао је генерал Жарковић.

Он је нагласио да је на јединице и објекте ваздушног осматрања, јављања и навођења извршено 98 ватрених дејстава. И поред свакодневних удара запоседнуто је 165 радарских положаја и пређено око 300.000 километара.

"То је могла само одлично оспособљена јединица, с храбрим, увежбаним и домишљатим припадницима. Због изузетног пожртвовања, храбрости и исказане одлучности свих припадника јединице, 126. бригада ВОЈИН одликована је Орденом народног хероја", рекао је генерал Жарковић.

Командант 126. бригаде ВОЈИН пуковник Александар Дучић, посебно поздрављајући родитеље погинулих поручника Синише Радића и Жељка Савичића, као и рањеног капетана Жељка Мићића, истакао је да је јединица од свог формирања веома значајна за систем одбране, с јединственим и конкретним задатком заштите ваздушног простора.

"Успешно смо, пожртвовношћу, одлучношћу и храброшћу, посвећеношћу и оданошћу светом циљу, одбрани отаџбине и свог народа, положили и тај испит", рекао је пуковник Дучић, наглашавајући да, док помињемо наше хероје, припадници јединице у кабинама радара и за конзолама оперативних центара, извршавају своје задатке, свесни чињенице да слобода нема цену и да се може одбранити само знањем, храброшћу и врхунском оспособљеношћу. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво