МУП наставља да јача капацитете Сектора за ванредне ситуације

После заједничке вежбе припадника Ватрогасно-спасилачке бригаде Београд и Ватрогасно-добровољачког друштва "Матица", министар Небојша Стефановић поручио је да ће МУП наставити да јача капацитете Сектора за ванредне ситуације даљом набавком нових возила и опреме и повећањем броја ватрогасаца-спасилаца.

"Видели сте данас 12 нових ватрогасних возила које је набавило Министарство унутрашњих послова и која ће бити распоређена у ватрогасно-спасилачке јединце у Београду, Нишу, Крагујевцу, Сремској Митровици, Смедереву, Зајечару, Ужицу, Јагодини, Краљеву, Пожаревцу и Прокупљу", рекао је министар Стефановић.

Према његовим речима ватрогасно-спасилачким јединицама у Србији до сада су испоручена укупно 33 ватрогасна возила марке МАЗ, која су погодна за гашење пожара у руралним и шумовитим пределима, саопштио је МУП.

"Наравно, то није крај. Набавићемо још 25 ватрогасних возила МАН и 17 навалних возила КАМАЗ, која ће највећим делом бити испоручена до краја ове године, а мањи део у јануару следеће", рекао је Стефановић.

Каже да је је план да се набави и један број половних возила из земаља Европске уније, која су у одличном стању, а која ће заменити возила од којих су нека произведена 50-их и 60-их година прошлог века.

Министарство унутрашњих послова ће, како је навео министар Стефановић, нека од старих возила, која Сектору за ванредне ситуације нису више потребна, донирати добровољним ватрогасним друштвима, како би ојачали и њихове капацитете.

Говорећи о појачању Сектора за ванредне ситуације у људству, Стефановић је истакао да ће до краја ове године ватрогасно-спасилачке јединице имати највећи број ватрогасаца у последњих 10-15 година.

"Циљ нам је да кроз обуке, тренинге, подмлађивање састава, набавку добре опреме и технике, али и редовне и интервентне униформе, учинимо да ватрогасци буду боље заштићени и оспособљени да у тешким и сложеним ванредним ситуацијама заштите људе и имовину", истакао је Стефановић.

Говорећи о вежби коју су извели припадници Ватрогасно-спасилачке бригаде Београд и Ватрогасно-добровољачког друштва "Матица", Стефановић је истакао да је она показала да нови Закон о добровољном ватрогаству даје резултате и да су људи у тим друштвима значајна помоћ и подршка у гашењу пожара и другим ванредним ситуацијама.

"Током вежбе сте могли да видите нову опрему коју користи Сектор за ванредне ситуације, али и ватрогасно-спасилачки брод који служи за подршку и брзо пуњење цистерни. У кратком року девет цистерни капацитета 10.000 литара може да се прикључи на овај брод и брзо напуни, што је изузетно значајно приликом гашења сложених пожара", рекао је Стефановић.

Припадници Ватрогасно-спасилачке бригаде Београд и ватрогасно- добровољачког друштва "Матица" извели су вежбу гашења пожара запаљивих течности, а приликом извођења вежбе демонстриран је рад ватрогасно-спасилачког брода.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара