"Нора" и "огањ" приказани страним делегацијама

На полигону Никинци је изведен приказ и демонстрација са бојевим гађањем наоружања и војне опреме из домаћег развоја делегацијама партнерских земаља, заинтересованих да се упознају са техничким и оперативним карактеристикама српских средстава.

Приказано је гађање симулираним артиљеријским дивизионом, које су представљале три батерије са по два оруђа – 155 мм "нора" Б-52 топ хаубица, модернизовани ракетни лансер "огањ", дигитални и модуларни, као и два лансера типа "алас".

Демонстриран је и систем за управљање ватром, односно командно-информациони систем артиљерије који се такође уводи у наоружање Војске Србије.

Делегације партнерских земаља су у Србију дошле на позив министра одбране Александра Вулина.

На полигону "Никинци" гађање су посматрали представници Белорусије, Мађарске, Словеније и Грчке, а током посете делегацијама партнерских земаља представљена су и различита пешадијска средства, саопштено је из Министарства одбране.

Представљени су и комплети заштитне балистичке опреме унапређених перформанси, нова фамилија савременог стрељачког наоружања – јуришне и снајперске пушке, нишани за наоружање укључујући и видео-нишан који омогућава гађање из заклона, оптоелектронски системи за извиђање бојишта, наоружана роботизована земаљска платформа, оклопни транспортер 8x8 и оклопно возило 4x4.

Делегације ће имати прилику да виде и фамилију вођеног противтенковског наоружања, фибер-оптички и радио вођене ракете домета од пет до 25 километара, намењене за примену са земаљских или хеликоптерских платформи.

Страним делегацијама биће представљена и беспилотна наоружана летелица, беспосадне ваздухопловне платформе и фамилија невођеног и вођеног ваздухопловног наоружања, као и артиљеријски ПВО систем малог домета за непосредну заштиту транспорта оклопних и јединица моторизоване пешадије, за дејство по дроновима и земаљским циљевима.

В. д. помоћника министра одбране за материјалне ресурсе др Ненад Милорадовић истакао је да Министарство одбране има интензивну комуникацију са бројним партнерским земљама на свим континентима.

"Ми редовно размењујемо информације, пре свега техничке природе, да бисмо успоставили сарадњу и на неким заједничким пројектима. У последњих неколико година су се акумулирали ти састанци у којима су представљане карактеристике наших оружаних система, па је за неколико партнерских земаља организована ова демонстрација најбитнијих оружја и система која се сада уводе у наоружање Војске Србије и за које су они показали интересовање", нагласио је помоћник министра Милорадовић.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(четвртак, 18. апр 2019, 16:32) - anonymous [нерегистровани]

Samo napred

Radom se sve postize .