Уручене Награде града Београда

У Скупштини Београда уручена је Награда града Београда најбољима у 2018. години у 17 категорија. Лауерати су, између осталих, Др. Даница Грујичић за допринос у медицини, Јелена Ленголд за књижевност и превођење, глумац Ненад Јездић, Мирослав Лазански за новинарство, Игор Ђорђевић за допринос филмском и радио-телевизијском стваралаштву и многи други за архитектуру, образовање, пољопривреду, спорт и развој Београда.

Свим добитницима и присутнима у Скупштини града обратио се градоначелник Београда Зоран Радојичић који је истакао да је српска престоница данас модеран и слободарски град. Градоначелник је рекао да оно што разликује Београд од осталих градова и што га чини специфичним јесу пре свега Београђани.

Срдачност, непосредност, несебичност чини Београђане посебним. То што су креативни и вредни је јако значајно за Београд и наш град се тиме поноси и уме да цени", казао је Радојичић. 

Градоначелник Београда захвалио је Комисији јер је, како је оценио, имала тежак задатак да скрене пажњу на све те вредне људе. 

"То је добро, јер смо имали пуно успешних људи и пројеката који су заслуживали да буду награђени. Захваљујем се свин лауреатима на свему што су учинили својим трудом и креативношћу да би између осталог и Београд био бољи, лепши, хуманији и здравији град. Оваква дела морају да буду подстрек свима нама", казо је Радојичић. 

У име награђених, на наградама се захвалио историчар уметности Никола Кусовац. 

"Заслугу што вам се обраћам сада у име награђених требало би потражити у мојим годинама , а не у особитом значењу мог дела. То чиним у име опште пажње и хвале вредне и достојне галерије личности, стваралаца који су својим деловањем дали непроцењив допринос бољитку нашег града и друштва у целини", казао је Кусовац.

Додао је да ће већини добијено признање значити даљи подстрек за нове радне успехе на свеопшту корист. 

Награда за књижевност и преводно стваралаштво припала је Јелени Ленголд, за књигу Одустајање.

Добитник награде за позоришно стваралаштво је глумац Ненад Јездић, за улогу Кантора у представи Краљ Бетајнове у продукцији Југословенског драмског позоришта.

Глумац Игор Ђорђевић награђен је у категорији филмског и радио-телевизијског стваралаштва за улогу Ђорђа Катића у ТВ серији Корени.

У области ликовног и примењеног стваралаштва, визуелних и проширених медија награђен је Милија Нешић, за самосталну изложбу Уметност пулсира космосом.

Композитор Мирољуб Аранђеловић Расински добитник је награде града за музичко и сценско стваралаштво, за националн оперу Седра, премијерно концертно изведену 17. децембра прошле године у Коларчевој задужбини.

У области друштвених и хуманистичких наука награђен је професор др Жика Бујуклић за дело "Правнички домети песника Лазе Костића", а у области природних и техничких наука Александар М. Спасић за дело "Arheology of emisions-elektrohydrodynamics principles".

Професорки Даници Грујичић две награде

У области медицине додељене су две награде - професорки Даници Грујичић за рад и резултате изузетне вредности и значајан допринос у развоју и унапређењу медицине у 2018. године.

Такође, нагарада је додељена и групи медицинара за изузетно дело које представља допринос у развоју медицине за 2018. годину - Зорици Стевић, Драгани Лаврнић, Видосави Ракочевић Стојановић, Ивани Басти, Ани Николић, Александри Качар, Ивану Марјановићу и Стојану Перићу за дело "Неуропатије, принципи савремене дијагностике и терапије".

Награда за проналазаштво додељена је Наташи Голић, Амарели Терзић Видојевић, Катарини Вељовић и Игору Мрваљевић за проналазак "Нова пробиотичка стартер култура за хуману и анималну примену".

Награду у области архитектуре и урбанизма добио је ауторски тим "Remorker arhitects", који чине Душица Тотић, Марко Корошец, Милан Катић, Ивана Тијанић, Милош Милићевић, Христина Тошић, Дарко Рашета, Ана Бркић и Вања Пауновић за реконструкцију и адаптацију пословне зграде "Трудбеник" у Београду.

Породично пољопривредно газдинство Дејана Табаковића из Велике Моштанице добитник је награде у области пољопривреде.

Награда града Београда за новинарство додељена је Мирославу Лазанском, новинару, војнополитичком коментатору, за изузетан вишедеценијски рад у тој области.

У области образовања, награда је припала професору Милану Распоповићу за књигу "Математичка гимназија од сна до јаве".

Награда града Београда у области спорта додељена је џудисти Немањи Мајдову, за освајање сребрне медаље на Европском првенству у џудоу прошле године.

Горан Васић, аутор пројекта "Еко квиз", добио је награду у области заштите животне средине, за успешно реализовано квиз такмичење од петог до осмог разреда основних школа о значају заштите животне средине, екологије и рециклаже.

Награду за херојско дело добиле су Александра Јанковић и Оливера Јововић, из Удружења СМА Србија, за рад на побољшању медицинске неге у Србији, посебно за успех у борби за снабдевање оболелих од СМА тешко доступним лековима, помагалима и апаратима неопходним за живот.

Никола Кусовац добитник награде за трајан допринос развоју Београда

Награду за дугогодишњи рад и трајан допринос развоју града Београда добио је Никола Кусовац за истраживачки и музеолошки рад у подручју српске ликовне уметности од 18. до 20. века и за афирмисање ликовне уметности у јавном подручју.

Специјално признање за изузетан допринос у реализацији догађаја од значаја за Београд добио је Иван Тасовац за концерт на отвореном "Пикник под звездама", у огранизацији Београдске филхармоније.

Добитници Награда за стваралаштво младих су Милица Томић у области науке и Тамара Ждерић у области уметности.

Добитници Награда "Светислав Стојановић" су - као појединац Бранислав Мутић, радник Ватрогасно-спасилачке чете Земун за исказану стручност, пожртвованост и храброст у интервенцији спасавања шестогодишњег детета из куће захваћене пожаром, као и Ватрогасно-спасилачка чета Земун за изузетне резултате у области заштите од пожара, спасавања лица и имовине угрожене од пожара, експлозијама, акцидентима са опасним материјама, елементарним и другим непогодама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво