Србија пала за 14 места на листи медијских слобода

Србија се на листи медијских слобода Репортера без граница за 2019. годину налази на 90. месту, што је пад за 14 места у односу на прошлу годину, објавила је та организација.

Репортери без граница су саопштили да се последњих година бележи пад слободе медија у Европи, што иде руку под руку са ерозијом институција и јачањем ауторитарних влада.

У протеклих годину дана забележена су убиства новинара, покушаји убиствам али и физичко и вербално насиље. Репортери без граница наводе и да су новинари подвргнути различитим формама притиска и застрашивања.

Упркос свему томе, Европа је и даље континент на ком медији уживају највише слободе, али истраживачки новинари раде под све већим притиском.

У делу извештаја о Србији, Репортери без граница наводе нападе на новинаре којиистражују корупцију. Истичу случај Милана Ковановића, којем је запаљена кућа у децембру. Указују и да је у том случају ухапшен председник општине Гроцка, који је из партије председника Александра ВУчића, и да је Милан Јовановић под пуном полицијском заштитом.

Иза Србије на листи су Северна Македонија (95) и Црна Гора (104), али су испред Хрватска (64), БиХ (63) и Словенија (34).

Највећу слободу медији уживају и Норвешкој, Финској и Шведској, док последња места заузимају Северна Кореја (179) и Туркменистан (180). 

број коментара 3 Пошаљи коментар
(четвртак, 18. апр 2019, 19:43) - Pseudonim [нерегистровани]

Pravo pitanje

Zašto ova vest nije u Dnevniku 2?

(четвртак, 18. апр 2019, 16:22) - anonymous [нерегистровани]

Moze

Moze to jos mnogo nize.

(четвртак, 18. апр 2019, 14:48) - Сава [нерегистровани]

Новинарство

Паметном доста.