Србија пала за 14 места на листи медијских слобода

Србија се на листи медијских слобода Репортера без граница за 2019. годину налази на 90. месту, што је пад за 14 места у односу на прошлу годину, објавила је та организација.

Репортери без граница су саопштили да се последњих година бележи пад слободе медија у Европи, што иде руку под руку са ерозијом институција и јачањем ауторитарних влада.

У протеклих годину дана забележена су убиства новинара, покушаји убиствам али и физичко и вербално насиље. Репортери без граница наводе и да су новинари подвргнути различитим формама притиска и застрашивања.

Упркос свему томе, Европа је и даље континент на ком медији уживају највише слободе, али истраживачки новинари раде под све већим притиском.

У делу извештаја о Србији, Репортери без граница наводе нападе на новинаре којиистражују корупцију. Истичу случај Милана Ковановића, којем је запаљена кућа у децембру. Указују и да је у том случају ухапшен председник општине Гроцка, који је из партије председника Александра ВУчића, и да је Милан Јовановић под пуном полицијском заштитом.

Иза Србије на листи су Северна Македонија (95) и Црна Гора (104), али су испред Хрватска (64), БиХ (63) и Словенија (34).

Највећу слободу медији уживају и Норвешкој, Финској и Шведској, док последња места заузимају Северна Кореја (179) и Туркменистан (180). 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво