Ко обележава новинаре као издајнике

Удружење новинара Србије саопштило је да је запрепашћено увредљивим садржајем видео-клипа објављеног на "Твитеру" у којем се истаживачки медији и новинари означавају као издајници и страни плаћеници, што за последицу има угрожавање сигурности новинара. БИРН позива све надлежне институције, а нарочито МУП и Тужилаштво, да хитно реагују.

УНС тражи од Тужилаштва за високотехнолошки криминал да утврди ко стоји иза монтираног снимка и покрене поступак против одговорних.

Јуче је на Твитер профилу "Наталија Дугоњић" објављен видео-клип у коме се новинар БИРН-а Слободан Георгиев, али и БИРН, ЦИНС и КРИК означавају као "издајници" и да су "плаћени за пљување Вучића".

УНС је забринут и због учесталих увреда истраживачким новинарима на порталу Истрага, чије су последице претње на друштвеним мрежама новинаркама Сањи Кљајић, Вањи Ђурић и Милени Поповић.

УНС истиче да свако има право да буде незадовољан радом новинара, али да је неприхватљиво да се незадовољство исказује претњама, нападима и увредама.

"УНС позива новинаре, медије, учеснике у политичком животу, као и целокупну јавност да цивилизовано расправљају о свему што је спорно у садржају медија и да се обраћају за то формираним саморегулаторним и регулаторним телима", закључује се у саопштењу.

БИРН тражи реакцију надлежних

БИРН позива све надлежне институције, а нарочито МУП и Тужилаштво, да хитно реагују поводом најновијег напада на Слободана Георгиева.

"Два дана након што је БИРН објавио фотографије које указују на повезаност Андреја Вучића, брата српског председника, и Звонка Веселиновића, озлоглашеног бизнисмена са Косова, уследила је кампања на друштвеним мрежама, којом се отворено прети уреднику Георгиеву и редакцијама БИРН, ЦИНС и КРИК", навео је БИРН.

У снимку у ком су злонамерно монтиране изјаве Георгиева, а који је од синоћ доступан на друштвеној мрежи Твитер, Георгиев је означен као "страни плаћеник", "издајник" и сарадник албанских и косовских политичара.

Ширењем лажи и дезинформација ствара се притисак и црта мета на све новинаре, који желе да раде независно и професионално, али и да критички извештавају о активностима власти.

"Подсећамо домаћу и светску јавност, као и све колеге новинаре, да је пре 20 година, у време када је Александар Вучић био министар информисања у Влади Србије, убијен Славко Ћурувија, а да је том догађају претходила медијска хајка и атмосфера страха, коју видимо и данас. Посебно забрињава што је иста матрица у којој је урађен спорни видео коришћена уочи убиства Оливера Ивановића, а да се у сличном тону тренутно води и јавна кампања против Раде Трајковић", закључује се у саопштењу БИРН-а.

Реаговале су и посланице Демократске странке Весна Марјановић и Маја Виденовић које су затражиле хитну реакцију надлежних. Истичу да монтирани снимци којима се цртају мете на чела новинарима и таргетирају као страни плаћеници и издајници представљају поруке чији су потписи, како кажу, познати а последице плаћене животом.

Покрет слободних грађана саопштио је да "владајућа странка наставља са кампањом стављања мета на све грађане који не ћуте о малверзацијама, крађама и лошој управи коју спроводе".

Нова странка захтева хитну реакцију надлежних органа, "пре него што клетве, увреде и претње пређу на виши ниво насиља". 

број коментара 2 Пошаљи коментар
(четвртак, 18. апр 2019, 16:15) - anonymous Lala [нерегистровани]

Eeee pa,

Srbija je demokratska zemlja i svako ima pravo da iznese svoje mišljenje .

(четвртак, 18. апр 2019, 14:25) - anonymous [нерегистровани]

Ko ce vas

Ko ce bre vas da napada? Nebitni ste kao semafor u GTA