Мештани се разболели због заражене воде

У селу Стублу код Краљева, 24 мештана заражена су туларемијом, болешћу која се преноси са животиња на људе. Сумња се да је посредник у преношењу заразе сеоски водовод.

Четворо оболелих и даље се лечи на Инфективном одељењу краљевачке болнице.

Начелник тог одељења др Милан Парезановић рекао је за РТС да су сви стабилно и да немају температуру.

"Сви су стабилног здравственог стања, већ су сви добро, немају температуру, и нико од њих нити је био, а нити је тренутно животно угрожен", каже др Милан Парезановић.

Инфекција ока, бол у грлу, висока температура и отечене лимфне жлезде. Први симптоми туларемије међу мештанима Стубла јавили су се почетком априла.

Људе могу да заразе само животиње, углавном глодари, и то преко инсеката или воде.

"Ја имам 30 година и више радног стажа овде. Ми до сада нисмо имали таквих случајева на овом продручју", додаје др Парезановић.

Сумња се да је зараза раширена кроз сеоски водовод који снабдева око 300 мештана. Надлежни су забранили коришћење те воде, а у село је довезена цистерна.

Мештани су уплашени и, како кажу, воду из водовода не користе за пиће. Али, има оних који је користе за кување, купање. Из Завода за јавно здравље упозоравају да се ни за то не сме користити.

Додао је да су предузете све мере да се зараза не шири, а екипе за дезинфекцију и дератизацију су на терену.

"Забрањена је та вода, како за санитарно техничку употребу, тако и за пиће. Она се не сме користити за прање руку, за личну хигијену као и другим случајевима, јер и на тај начин, ако је присутан узрочник, она се може пренети", наводи др Александар Мацан, директор Завода за јавно здравље Краљево.

Иако закон каже да само локалне самоуправе или предузећа које оне оснују смеју да снабдевају водом грађане, и даље се мештани брину о многим сеоским водоводима.

Становници Стубла кажу да сеоски водовод који користи 80-ак домаћинстава, редовно чисте. Ипак, вода у њему се не хлорише, а последњи пут је на анализу послата пре готово три године.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво