Мештани се разболели због заражене воде

У селу Стублу код Краљева, 24 мештана заражена су туларемијом, болешћу која се преноси са животиња на људе. Сумња се да је посредник у преношењу заразе сеоски водовод.

Четворо оболелих и даље се лечи на Инфективном одељењу краљевачке болнице.

Начелник тог одељења др Милан Парезановић рекао је за РТС да су сви стабилно и да немају температуру.

"Сви су стабилног здравственог стања, већ су сви добро, немају температуру, и нико од њих нити је био, а нити је тренутно животно угрожен", каже др Милан Парезановић.

Инфекција ока, бол у грлу, висока температура и отечене лимфне жлезде. Први симптоми туларемије међу мештанима Стубла јавили су се почетком априла.

Људе могу да заразе само животиње, углавном глодари, и то преко инсеката или воде.

"Ја имам 30 година и више радног стажа овде. Ми до сада нисмо имали таквих случајева на овом продручју", додаје др Парезановић.

Сумња се да је зараза раширена кроз сеоски водовод који снабдева око 300 мештана. Надлежни су забранили коришћење те воде, а у село је довезена цистерна.

Мештани су уплашени и, како кажу, воду из водовода не користе за пиће. Али, има оних који је користе за кување, купање. Из Завода за јавно здравље упозоравају да се ни за то не сме користити.

Додао је да су предузете све мере да се зараза не шири, а екипе за дезинфекцију и дератизацију су на терену.

"Забрањена је та вода, како за санитарно техничку употребу, тако и за пиће. Она се не сме користити за прање руку, за личну хигијену као и другим случајевима, јер и на тај начин, ако је присутан узрочник, она се може пренети", наводи др Александар Мацан, директор Завода за јавно здравље Краљево.

Иако закон каже да само локалне самоуправе или предузећа које оне оснују смеју да снабдевају водом грађане, и даље се мештани брину о многим сеоским водоводима.

Становници Стубла кажу да сеоски водовод који користи 80-ак домаћинстава, редовно чисте. Ипак, вода у њему се не хлорише, а последњи пут је на анализу послата пре готово три године.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(четвртак, 18. апр 2019, 17:31) - anonymous [нерегистровани]

Evropa

Srbija- u 21. veku..........

(четвртак, 18. апр 2019, 14:16) - Паметњаковић [нерегистровани]

одговор анонимусу који прича безвезе

Јесте у Европи, и јесте у 21. веку, у тој истој Европи у којој је ЕУ заједно са САД организовала и спроводила етничко чишћење и убијање Срба по читавом Балкану, као и бомбардовања, погроме, прогоне, санкције и окупацију, која иначе још није завршена, планирају они још то да раде.

(четвртак, 18. апр 2019, 14:11) - anonymous [нерегистровани]

На Земљи

У 76. столећу у 7528. години. Уместо напретка човечанства оно назадује. Власти и опозиција су криве за немар.

(четвртак, 18. апр 2019, 12:54) - anonymous [нерегистровани]

U Evropi.

U dvadeset i prvom veku.