Бескаматни кредити добродошли у зајечарска села

Пројекат "Наше село", Делта холдинга и града Зајечара, који је покренут прошле године, после прве фазе едукације пољопривредника, наставља се рализацијом бескаматних кредита за унапређење сточарства и воћарства. Циљ пројекта је унапређење пољопривредне производње и заустављање миграције.

Фамилија Јонцић из Дубочана живи на окупу, ту су три генерације а баве се сточарством. Обрађују 35 хектара земље и обезбеђују храну за двадесет музних крава.

Набавиће и нова грла кад реконструишу шталу, која мора бити проветрена и осунчана. То ће учинити уз помоћ кредита.

"Ја сам се пријавио за осам хиљада евра, фактички би то било око 16.000 динара, месечно", рекао је Јован Јонцић из села Дубочане.

Ова породица, производњу млека подићи ће на 500 литара дневно а са том количином кажу, може да живи њихова осмочлана породица.

"Може да се живи пуно боље, можда исто као у иностранству а можда и боље буде. Потребна је већа литража млека и добра исхрана грла, табела пуно значи, што смо ми научили од Делте", каже Милош Јонцић из села Дубочане.

Воћњак дуња и крушака на седам хектара издржава шесточлану породицу Јорговановић из Мале Јасикове. Новац од кредита употребиће да унапреде услове у воћњаку.

"Ове године радимо наводњавање и ограду а догодине можда ћемо и да проширимо. Планирамо крушку, густу садњу на два хектара", каже Драган Јорговановић из села Мала Јасикова.

Сертификате за стечено знање добило је 40 пољопривредника, а двадесет домаћинстава се одлучило за кредит. У наредној фази пројекта биће поправљени путеви и обновљене школе у ова два села.

број коментара 0 Пошаљи коментар