Чекајући воз за Темишвар

Још се не зна да ли ће Вршчани после две године, поново моћи возом да стигну до Темишвара. Све је више захтева за поновно успостављање те једине редовне саобраћајне везе Србије и Румуније што је пре свега важно студентима из Србије који се школују у Румунији. У "Србијавозу" још чекају одговор румунских колега на њихов позив на састанак.

Румунски возови, који су двапут дневно превозили путнике, не саобраћају две године, а укидање ове међународне везе највише је погодило око 600 студената из Србије који се школују у Темишвару, јер се сами сналазе за превоз, што је за већину родитеља велики трошак.

"Они сада не могу ни да дођу сваке недеље кући. Пре су долазили викендом и били су кући, онда су носили са собом и храну и одећу. Е сад, како немају средстава, сада морају да дођу неким таксијем", каже један од родитеља Тодор Басараба.

Студенткиња Божин Лорета истиче да се сналазе како знају и умеју.

"Моје колеге студенти покушавају да се снађу ко како може. Налазе се, па једна вози по четворо, петоро, како ко може. Неки ни не долазе кући јер немају средстава да се врате кући", каже Божин.

Воз није био само за студенте, указује Рома Марин. "Био је и за људе који су радили, био је и за туристе, углавном оне из Београда. Долазили су до Вршца па од Вршца ишли до Темишвара и Букурешта. Није био само за студенте, али нас је највише погодило", каже Рома Марин.

Међународни воз Вршац–Темишвар, престао је да саобраћа због, како је тада образложила румунска страна, дуга из 2012. године некадашњег Јавног Предузећа "Железнице Србије" према румунском оператеру за железнички саобраћај.

У међувремену, дуг је измирен, а "Србијавоз" свакодневно добија захтеве путника за обнављање ове линије.

"Преставницима ЦФР Калатори или националног оператера за превоз путника Румуније, упућен је званичан позив за састанак пре извесног времена, очекујемо њихов одговор у што је могуће краћем року. Након састанака који буду следили имаћемо доста прецизнију причу везану за поновно успостављање саобраћаја", каже Марко Ђукић из "Србијавоза", који се нада позитивном исходу.

Иницијатива постоји и са друге стране границе, где грађани већ неко време потписују онлајн петицију са истим захтевом, али се "Железнице Румуније", чија је то била линија – још не оглашавају.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво