Чекајући воз за Темишвар

Још се не зна да ли ће Вршчани после две године, поново моћи возом да стигну до Темишвара. Све је више захтева за поновно успостављање те једине редовне саобраћајне везе Србије и Румуније што је пре свега важно студентима из Србије који се школују у Румунији. У "Србијавозу" још чекају одговор румунских колега на њихов позив на састанак.

Румунски возови, који су двапут дневно превозили путнике, не саобраћају две године, а укидање ове међународне везе највише је погодило око 600 студената из Србије који се школују у Темишвару, јер се сами сналазе за превоз, што је за већину родитеља велики трошак.

"Они сада не могу ни да дођу сваке недеље кући. Пре су долазили викендом и били су кући, онда су носили са собом и храну и одећу. Е сад, како немају средстава, сада морају да дођу неким таксијем", каже један од родитеља Тодор Басараба.

Студенткиња Божин Лорета истиче да се сналазе како знају и умеју.

"Моје колеге студенти покушавају да се снађу ко како може. Налазе се, па једна вози по четворо, петоро, како ко може. Неки ни не долазе кући јер немају средстава да се врате кући", каже Божин.

Воз није био само за студенте, указује Рома Марин. "Био је и за људе који су радили, био је и за туристе, углавном оне из Београда. Долазили су до Вршца па од Вршца ишли до Темишвара и Букурешта. Није био само за студенте, али нас је највише погодило", каже Рома Марин.

Међународни воз Вршац–Темишвар, престао је да саобраћа због, како је тада образложила румунска страна, дуга из 2012. године некадашњег Јавног Предузећа "Железнице Србије" према румунском оператеру за железнички саобраћај.

У међувремену, дуг је измирен, а "Србијавоз" свакодневно добија захтеве путника за обнављање ове линије.

"Преставницима ЦФР Калатори или националног оператера за превоз путника Румуније, упућен је званичан позив за састанак пре извесног времена, очекујемо њихов одговор у што је могуће краћем року. Након састанака који буду следили имаћемо доста прецизнију причу везану за поновно успостављање саобраћаја", каже Марко Ђукић из "Србијавоза", који се нада позитивном исходу.

Иницијатива постоји и са друге стране границе, где грађани већ неко време потписују онлајн петицију са истим захтевом, али се "Железнице Румуније", чија је то била линија – још не оглашавају.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(среда, 17. апр 2019, 10:05) - Markovljev [нерегистровани]

Nešto mi nije jasno

Nešto mi nije jasno.Gradimo pruge, kupili smo nove vozove a linije koje su nekada povezivale Jugoslaviju sa Rumunijom ukinute.Ako smo izmirili dugove a Rumuni nemaju želju da uvode voz za Vršac, uvedimo go mi pa ćemo mi zaradjivati.Podseća me to na postupak ČSA koja je ukinula letove Prag Beograd u vreme kada se raspadao JAT-Airwajz, AIR Srbija uvela liniju a letovi Prag Beograd su puni.Mislim da u Srbija vozu ili kako se već zovu ostade neko ko po onoj narodnoj ne talasaj nema želju za napretkom i razvojom saobraćaja po železnici.Bez ekspanzije nemá napretka.