Изградња центра за нуклеарне технологије следеће године

Следеће године у Србији почеће градња истраживачког центра за нуклеарне студије и иновације – најавио министар Ненад Поповић у Сочију, на светској конференцији "Атомекспо“, посвећеној коришћењу атомске енергије у мирнодопске сврхе.

Боља и бржа дијагностика болести, квалитетнији приноси у пољопоривреди, производња електричне енергије на еколошки начин без емисије штетних гасова – само су нека достигнућа у коришћењу атомске енергије у мирнодопске сврхе.

Руска државна корпорација "Росатом" лидер је у тој области. Помаже Србији да заузме што боље позиције.

Круна партнерства биће изградња центра за нуклеарну енергију и иновације у Београду, како кажу најмодернијег у Европи.

"На тај начин ће Београд да постане центар где могу да долазе и европски истраживачи и научници, да усавршавају своје знање на најмодернијим и најновијим технологијама", каже српски министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић.

Генерални директор "Росатома" Алексеј Лихачов наводи да у центру који ће бити изграђен у Београду желе да "реализују низ уникатних компетенција" и да то постане центар научне мисли.

"Предлажемо да се на тај центар гледа шире, у контексту економије и индустрије, јер ће и ту бити велика корист", истиче Лихачов.

Овогодишњи "Атомескпо" окупио је 3.500 излагача из 74 земље. Њихова заједничка мисија је да обезбеде боље сутра и квалитетнији живот на планети.

број коментара 0 Пошаљи коментар