"Мађионичари", 250 метара под земљом

Њихов посао је синоним мукотрпног рада. На њиховом радном месту не сме да се пева, а поздрављају се са "срећно". Раде на подземној експлоатацији мрког угља у једном од најбогатијих рудника у Србији – "Штаваљ" у Сјеници. Са каквом опремом радимо и у каквим условима, а остварујемо план – ми смо први мађионичари, каже за РТС један од рудара.

До места откопа пешке иду готово два километра у једном правцу. У јами ни добар дан, ни како сте, само срећно.

"Дешава нам се да радимо и у води и у прашини и по осам сати када у води будеш. Ми смо мађионичари, гледајући са којом опремом радимо и у каквим условима, увек смо на испуњењу плана задатог", истиче рудар Предраг Струњаш.

А задато је 90.000 тона годишње. Без трикова то и испуне. Технологијом са краја прошлог века. Од тада се није улагало у модернизацију. Процене су да је у басену 240 милиона тона црног злата.

"Најстарија машина је једна огромна високонапонска центрифугална пумпа која ради од '85 године", каже Менсуд Турковић, директор "Штавља" и додаје да ништа нема ново.

У "Штављу" ради 409 јамских радника. Треба им, кажу, још 30, а и бољи услови.

"Разговарамо са чешком страном о активирању 10 милиона евра те кредитне линије која би ишла, пре свега, кроз опрему за унапређење производње у рудницима и ако се то реализује, отприлике 50 процената те опреме би, пре свега, био усмерен ка руднику 'Штаваљ'", наводи Александар Антић, министар рударства и енергетике.

Осам сати смене у ограниченом простору, ваздуху, тами, влази, муљу на 250 метара под земљом. А пацови су им пријатељи – њихов аларм за опасност.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво