Организација и пројекат важнији од броја радника на градилишту

Радови на Тргу републике биће завршени до 1. септембра. То су РТС-у у писаном саопштењу потврдили и у предузећу "Штрабаг" које изводи радове. Да би се рок скратио потребно је изменити пројекат, тврде стручњаци. Незванично сазнајемо, овај на Тргу републике се већ мења.

Да ли и колико повремени пљускови утичу на темпо радова није било могуће одредити за један сат, колико је екипа РТС-а провела код градилишта на Тргу републике.

Данас се између два пљуска радило интезивно, а неколико радника је наставило и док је киша падала. Пре неколико дана у сличним временским условима у поподневним сатима градилиште је било пусто.

Из компаније "Штрабаг", којој смо упутили питање колико је радника ангажовано на овом пројекту и шта се променило после најаве градских челника да ће радно време бити продуженно до 23 сата како би радови били завршени до почетка септембра, односно око два месеца пре рока, упутили су нас на инвеститора – Град Београд.

Ни из Града нам нису обезбедили саговорника на ову тему. Горан Родић из Грађевинске коморе Србије рекао нам је да нови рок није нереалан.

"То је зона где може под рефлекторима да се ради у две смене. Долази сада лепо време, ако се препројектује и ако су припремни радови који су до сада урађени да би се радили финални радови завршени, онда може да се и рок скрати у знатној мери. То и појефтињује градњу", објашњава Родић.

Више радника на градилишту може да убрза радове, али неки други фактори могу више да утичу.

"Нови пројекат који ће можда избацити неке ствари, убацити неку нову ствар која ће убрзати радњу, то је број један. Нормално, ту је и радна снага и опремљеност, међутим има једна стара наша бољка – само траже људе, људе и људе који у гро случајева само праве гужву и ништа не решавају. Значи, добра организација градилишта, што ми кажемо припрема, и квалитетан пројекат може и за 40 одсто да смањи рок изградње неког објекта", додаје Родић.

Подсећамо, рок за реконструкцију Трга био је 25. октобар ове године. Археолошки налази на делу градилишта успорили су радове, па се као рок за заврешетак уместо крај октобра помињао и крај године.

Први септембар је нови рок, према речима градских челника, а о томе како ће бити остварен знаће се више када буду завршене измене пројекта.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(понедељак, 15. апр 2019, 20:15) - Ivan Zgrozeni [нерегистровани]

Odlicno

Sada dodajte jos radnika i uz odlicnu organizaciju zavrstire do 28. juna. Zivoti su nam poremeceni zbog saobracaja i ne razumem zasto ne bi mogli da zavrse ranije.

(понедељак, 15. апр 2019, 19:15) - anonymous [нерегистровани]

ideja za ubrzanje

Ako je jedino bitno sto pre zavrsiti radove, to moze i danas da se uradi, samo da se prekinu radovi odmah a za ruglo u gradu koga briga. Samo neka se hvale brzinom, pa ce posao da bude kao sto je i uprava, sjajan, brzo i kuso.