Ђацима проблем правила реч "дискретно"

Мали матуранити су у петак и суботу полагали пробни пријемни испит за упис у средње школе. У већини школа наставници су већ прегледали тестове и данас ће ђаци у свим школама у Србији видети колико су поена оквирно освојили. Сада већ знају како ће изгледати полагање правог пријемног, где ће седети, каква су оквирно питања и на којим областима ће морати да пораде до јуна.

Руководилац Центра за испите из Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања Драгана Станојевић рекла је да Завод нема податке о резултатима, али да има информацију да су ђацима, традиционално, били тешки задаци из геометрије.

Прошле године осмацима је проблем представљала реч "компромитовати", док је њено место ове године заузела реч "дискретно".

"Резултати покажу да много мање познају неке речи него што очекујемо", рекла је Драгана Станојевић.

Указује да савремени ђаци читају другачије него старије генерације и да на другачији начин процесуирају информације.

"Сада дијагонално читају, брзо смењују екране. Не реагују на непознату реч као ми некада, иако су се сусрели са њима, доживе их у контексту и не осврћу се на њих као на нешто непознато", рекла је Станојевићева.

Истиче да је пред осмацима тежак период јер морају да "извуку" просек, а овај тест би могао да им помогне да процене где се налазе са знањем. Подсећа и да ће, од завршетка наставе, имати око 25 дана да се припреме.

Бодује се исто као и претходне године. Шездесет поена носи просек из основне школе, по 13 поена тестови из српског и математике, а 14 поена комбиновани тест.

На питање да ли ће мала матура бити лакша него пробни тест, Станојевићева је одговорила да је тежина теста "субјективни осећај" и да ученик који има просечну оцену четири може да реши задатке.

Нема трикова, каже Станојевићева и поручује осмацима да пажљиво читају питања.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво