Преминула Мирјана Марковић

Удовица некадашњег председника Србије и СРЈ Слободана Милошевића, Мирјана Марковић, преминула је у Русији у 77. години.

Mира Марковић је 2003. отишла у Русију, где је имала статус политичке избеглице.

Према незваничним информацијама Танјуга, она је преминула у болници у Москви.

Драган Радовић из Удружења слобода рекао је Танјугу да је у контакту са породицом и да је Марковићева преминула од упале плућа након две операције.

Она је наиме, пре више од месец дана пала и сломила десну руку, због чега је морала да лежи, па је дошло до компликација и воде у плућима што је изавало упалу и довело до смрти.

Радовић је пренео да је она желела да буде сахрањена у Пожаревцу на гробном месту уз супруга, али да ће коначну реч о томе дати породица.

Мира Марковић је рођена 10. јула 1942. године у селу Брежане близу Пожаревца.

Са само годину дана остала је без мајке Вере Милетић, партизанке коју је стрељао Гестапо. Отац Мома Марковић био је политички комесар Народноослободилачке војске. 

Предавала је социологију на Природно-математичком факултету Београдског универзитета. Објавила је око 100 радова из подручја социологије.

Била је и редовна чланица Руске академије друштвених наука и почасни професор Московског државног универзитета Ломоносов.  

Мира Марковић била је један од оснивача и прва председница странке Југословенска левица (ЈУЛ). До октобра 2000. њена странка је била главни коалициони партнер Социалистицкој партији Србије.

Српски Интерпол је за њом 2005. године расписао међународну потерницу због бекства, али и због тога што се није појавила на суђењу за слоупотребу службеног положаја. 

Апелациони суд у Београду је у марту укинуо првостепену пресуду којом је у јуну прошле године била осуђена на годину дана затвора поводом оптужби да је 2000. године утицала на владину комисију за незаконито додели државни стан дадиљи свог унука.

Судило јој се у одсуству, јер је била недоступна правосудним органима Србије. 

Овом одлуком је наложено да се суђење понови пред Вишим судом у Београду.

Мирјана Марковић се, уз супруга Слободана Милошевића, помињала у истрагама за убиство Ивана Стамболића и новинара Славка Ћурувије.

Број коментара 93

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво