Радомировић: Прво известити грађане па коментарисати

Председник УНС-а и уредник "Пиштаљке" Владимир Радомировић рекао је за РТС да треба критиковати захтев опозиције који се односи на промену уредника јавних сервиса. Од новина и новинара се очекује, како каже, да известе о ономе шта се десило. Постоји форма, ви ћете прво известити а онда кометарисати, указује председник УНС-а.

Владимир Радомировић истакао је, говорећи у Јутарњем програму РТС-а о протесту опозиције у Београду, да већина медија коментарише оно што се десило јуче, а да су ретки извештаји у којима се може сазнати шта се десило, ко је шта рекао и који су захтеви опозиције.

Углавном се, како каже, своди на кометарисање колико је људи било, да ли је то дебакл, а коментаришу се говори говорника, од којих су неки, додаје, били врло спорни.

"Имамо очигледан проблем, за разлику од ваше телевизије, неке телевизије су кометарисале и то претерано, не дозвољавајући да се чује шта се говорило на скупу, данашњи наслови су у том смислу да се негативно кометарише тај скуп", рекао је Радомировић.

Од новина и новинара се очекује, како каже, да известе о ономе шта се десило, а не да кометаришу. Постоји форма, ви ћете прво известити а онда кометарисати, указује председник УНС-а.

С правом мислим да треба критиковати захтев опозиције који се односи на промену уредника РТС-а и РТВ-а, рекао је председник УНС-а.

Радомировић каже да није посао политичара да одређује ко ће бити на уредничким местима, већ је то посао струке и институција.

"То јесте нешто што треба критиковати, такође и неке изјаве које смо чули јуче од говорника, али прво треба известити грађане шта се десило", каже Радомировић.

Како је рекао, видећемо 19. априла када је заказан велики скуп председника Вучића колико ће људи бити, па можемо да упоредимо извештавање медија о том скупу и о ономе што се јуче десило.

Опозиција, како кажу, показује спремност да се формира мешовита комисија да се разговара о изборним условима. Са друге стране, чини се да власт оштро одбације оно што се дешава.

"Мислим да ћемо морати да сачекамо тај 19. април, па да власт и опозиција упореде подршку коју имају. Чини ми се да је било много више људи у односу на информације полиције", каже Радомировић. 

Како каже, постоји велико незадовољство грађана у друштву и потреба да се нешто мења.

Србија мора брже да се реформирше ако хоће да опстане као друштво и као заједница људи који желе да живе овде, рекао је Радомировић.

Истиче важност да посланици раде у корист грађана.

"Мислим да је битно да се што више разговара у оквиру институција, у оквиру Скупштине и да важни закони буду усвојени и уз подршку посланика из опозиције", каже председник УНС-а.

О хапшењу Џулијана Асанжа  

Као уредник Пиштаљке, која пружа новинарску и правну заштиту узбуњивачима, Радомировић каже да су Викиликс и Асанж били узори када су правили Пиштаљку.

"Ово је једна опасна порука хапшење Асанжа и могуће изручење Америци – за све новинаре, каже Радомировић.

"Жао ми је што међународне федерације новинара нису устале у заштиту Асанжа јер је помагао људима који имају информације о злочинима у оквиру власти да те иформације дођу до јавности", додаје Радомировић.

Истиче да да није било Викиликса, Челси Менинг не би могла да објави документе од којих ми имамо користи.

Захваљујући Асанжу и Менинг, истиче Радомировић, знамо шта су српски политичари говорили на затвореним састанцима са америчким дипломатама када су мислили да их нико никад неће чути.

"Они су нас задужили заувек и треба да сва удружења, као УНС, протестује због хапшења Асанжа", закључио је Радомировић. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи