Игор Јурић: Очекујем да сви посланици гласају, у питању су животи деце

О изменама кривичног закона говори се већ дуго. О иницијативи Фондације "Тијана Јурић о увођењу најстрожих, доживотних казни за убиство деце, још дуже. Судећи по најави председнице парламента, закон ће ускоро пред посланике.

Фондација "Тијана Јурић" добила је нацрт предлога измене кривичног законика и у понедељак ће бити још један сасатанак радне групе када би требало да се дође до коначног предлога", рекао је гостујући у Јутарњем програму оснивач фондације Игор Јурић.

"Имамо обећање и од представника владе и од државног врха да ће предлог измена кривичног закона ући у скупштинску процедуру одмах после првомајских празника", рекао је Јурић.

Кључна измена односила се на увођење казне доживотног затвора за убице-силоватеље деце и трудница.

"То је кључна измена овог предлога и иницијатива је управо и потекла управо због увођења казне доживотног затвора и то јесте велика новина зато што никада није постојала једна таква санкција у нашем кривичном систему. Циљ и Фондација и грађана који су подржали ову иницијативу је да то и заживи," рекао је Јурић.

Јурић каже да је веома битно да Србија има овакву санкцију иако је Министарство правде предложило да условни отпуст постоји после 27 година. Фондација ће изнети примедбе на то јер по "Маријином закону", када је у питању обљуба малолетног детета не постоји могућност превременог отпуста, истиче Јурић.

Током израде измена кривичног закона говорило се о правилу "три ударца" која се односи на повратнике силеџије и насилнике као и да се припрема убиства третира као тешко кривично дело.

"Сама статистика говори у прилог тој иницијативи, јер велики број повратника у нашој земљи је довољан податак да не можемо да им дамо прилику за нове случајеве. Тако да апсолутно подржавамо тај предлог Министарства унутрашњих послова", наводи Јурић.

Од иницијативе до посланика прошло две године 

Увођење строжих казни за најтежа кривична дела једно је од питања о коме, на први поглед нема супротстављених ставова. Ипак, прошле су две године од иницијативе до посланика.

"Свима је јасно је да смо као друштво подељени ја сам у последње две године покушао да објасним да су овде у питању животи деце. Очекујем од свих посланике да гласају. Надам се да ће и странке које бојкотују рад скупштине ући у салу и гласати како би показали да око неких ствари нема подела", каже оснивач Фондације "Тијана Јурић".

Фондација обилази школе у Србији како би и децу и одрасле едуковала о бољој безбедности.

"Због трагедије која се десила мојој породици људи саживаљавају са нама. И ти људи и деца који нам приђу схватају да смо сви у истом проблему. Пуно деце нам се поверава као и одрасле жене које су биле жртве сексуалног насеља. Често се грађани обраћају пре нама, него институцијама. Међутим, тражићемо од државе да нам помогне јер смо ми већ достигли један ниво где више не можемо даље да радимо сами," рекао је Игор Јурић гостујући у Јутарњем програму.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво