Породични закон учи родитеље ненасилним методама васпитања

Најновијим изменама Породичног закона потпуно се забрањује физичко кажњавање деце. Драган Вулевић саветник министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања каже за РТС да није реч о репресивним мерама усмереним према родитељима, већ намера да се родитељи подстакну да користе ненасилне методе васпитања.

Одредба у оквиру Измена и допуна породичног закона је формулисана на таква начин да она има развојну каратктеристику, каже Драган Вулевић саветник министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Према његовим речима, она није репресивна правна норма која ће родитеље кажњавати за употребу одређеног нивоа употребе физичке силе у васпитању детета.

"То значи да хоћемо кроз ту норму где се изричито забрањује физичко кажњавање детета и употреба физичке силе да их подстакнемо да размишљају о другим начинима и методама васпитања детата које су ненасилне и које могу подржати дете у његовом расту и развоју", истиче Вулевић.

Објашњава да то није једина суштина измене и допуне.

"Држава кроз ту развојну норму преузима на себе обавезу да кроз институционални систем подржи родитеље у некој врсти учења ненасилних метода васпитања и да их подржи да правилно васпитавају и подижу децу", појашњава Вулевић.

Вулевић објашњава да покушавају да створе амбијент који ће подстицати ненасилне методе васпитања.

"Када употребимо насилне методе васпитања у односу на децу, да ли ми то децу кроз соспствени пример учимо да је у неком односу дозвољено употребити физичку силу, да је право јачега важеће, да је страх наш покретач. Не, мора да буде нешто друго, да код деце усађујемо самопоштовање, самопоуздање", навео је Вулевић.

Потребно нам је, истиче, нешто друго.

"Доследност, да је да да, а не не, потребно нам је време, љубав, стрпљење, однос, организација живота унутар породице. За такву примену ненасилних метода васпитања је основна ствар", рекао је Вулевић.

Стварање центара за породицу и децу 

Норма се, каже, доноси у контексту других измена и допуна закона и стварања инфраструктуре система.

"Актуелно је у поступку измена и допуна Закона о социјалној заштити формирање једне нове институције која ће бити постављена регионално и бити доступна на целој територији Републике Србије. То су центри за породицу и децу", истакао је Вулевић.

Центри за социјални рад, наводи, немају довољан број радника.

"Међутим, у оквиру нове инфраструктуре обезбедиће се одређени стручњаци који ће реализовати помоћ и подршку породицама", рекао је Вулевић.

Каже да су реформисали и систем превентивног надзора.

"Родитељи ће добровољно моћи да дођу у инфраструктуру система, у неку институцију, саветовалиште, да би се научили некој ненаислној методи васпитања", навео је Вулевић.

Говорећи о вакцинацији, Вулевић је истакао да када одређени стручњаци медицинске струке утврде да избегавање вакцинације битно угрожава живот и здравље детета онда се може покренути поступак за делимично лишење родитељског права.

"Права на заступање детета у обезбеђивању здравствене заштите. Постављени старатељ онда даје сагласност за вакцинацију детета", закључио је Вулевић.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво