Од 15. априла деблокада катастра

Републички геодетски завод саопштио је да ће грађани од 15. априла поново моћи да остваре сва своја права и добију услуге у службама за катастар непокретности, пошто је уредбом Владе деблокиран рад те институције.

Уредба Владе о минимуму процеса рада у РГЗ-у којом се стаје на крај блокади катастра ступа на снагу 13. априла, а биће спроведена од првог радног дана, односно 15. априла, наводи се у саопштењу РГЗ-а.

Држава је, како се додаје у саопштењу, покренула механизме како би заштитила грађане да "не постану колатерална штета покушаја реализације пројекта блокаде државних и јавних институција".

У саопштењу се наводи да су дигитализација радних процеса у катастру и увођење бројних антикоруптивних мера изазвали очекиван отпор код државних службеника у катастрима, али је због незадовољства у неформалним политичким и финансијским центрима моћи дошло до ескалације проблема и блокаде катастра. 

"Увођење транспарентности и ефикасности радних процеса представља сметњу онима који су годинама ловили у мутном, а лако доступни подаци катастра у дигиталном облику и на мобилном телефону ускратили су извор прихода онима који су се бавили пословима у сивој зони и замајавали грађане да је лош катастар узрок њихових проблема", наводи се у саопштењу РГЗ-а које је потписао директор завода Борко Драшковић.

Штрајк је, оцењује се у саопштењу, представљао најизразитији облик отпора дигитализацији у катастру и био је праћен са много медијских неистина.

"Интерес појединих политичара и бизнисмена је да своје послове обављају мимо институција, а таквим плановима Републички геодетски завод је стао на пут дигитализацијом и транспарентношћу, кадровским и технолошким ојачавањем", наводи се у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи