У Србији мање беба него у време балканских ратова

Свет је за пола века порастао и сада има четири милијарде људи више него 1969. године. Са друге стране, Србија и Европа бележе све мање становника. Демограф Горан Пенев каже да би до 2061. године у Централној Србији и Војводини могло доћи до смањења становништва за 20, 30 одсто. Истиче да је старосна структура потпуно поремећена.

Демографски графикони већ годинама упозоравају Србију. Не само да имамо најнижи природни прираштај у односу на све бивше југословенске републике већ смо и једна од само 32 државе света која бележи пад броја становника.

Негативни природни прираштај има само 18 земаља света, од којих се 17 налази у Европи.

Због тога и све масовнијег одласка младих из земље, Србија има неповољну старосну структуру, јер је просечна старост скоро 43 године.

Ако се наставе садашњи демографски трендови, прогнозе УН су да ће на територији Србије 2061. године живети три милиона људи мање него данас.

Демограф Горан Пенев из Института друштвених наука објашњава да се те прогнозе односе и на територију Косова и Метохије.

Уколико се остваре неке од наших пројекција за Централну Србију и Војводину, број становника могао би бити мањи за 20 до 30 одсто, што је више од пројекција УН, рекао је Пенев.

Објашњава да на овакав тренд утичу бројни фактори – ниска стопа рађања, одлазак становништва из земље и умерено продужење очекиваног трајања живота.

"Имајући у виду остарено становништво, просечна старост је 43 године, међутим, битније је да је чак 33 одсто више старијих од 65 година него млађих од 15 година. Потпуно је поремећена старосна структура", рекао је Пенев.

Према његовим речима, то што наша држава стари није неуобичајено имајући у виду да цео свет стари. Међутим, указује на то да Србија спада у групу земаља са демокрафски најстаријим становништвом на свету.

Одлагање рађања и утицај развода

Пенев каже да све касније рађање деце и разводи утичу на демографску слику, али не у толикој мери како сматрају лаици.

"Међутим, проблем је што све већи проценат жена из фертилног периода излази без деце. То је оно што је ново у последњих десетак, 15 година за Србију. Није проблем ако се промени старосни модел фертилитета, али ако за последицу имамо све већи удео жена без деце – то је већ алармантно", истиче Пенев.

Упозорава да се неповољни демографски трендови настављају, те да је 2018. године први пут у протеклих 120 година у Србији био мањи број живорођених него у годинама након Првог и Другог балканског рата.

Почетком 50-их година у Србији се рађало око 160.000 деце, а сада је тај број 65.000. Међутим, Пенев указује на то да се то из године у годину смањује, те да је први пут забележено мање од 65.000 живорођених.

Стара слика Европе

"Повећање броја становништва присутно је у целом свету осим у Европи, Европа је и демографски стари континент. И ниске стопе рађања и смањење броја становника су најприсутнији у Европи. Једино се у Африци повећава број становника, па су пројекције УН да ће до 2050. једино Африка повећати удео у укупном становништву света", рекао је Пенев.

Коментаришући да ли миграције могу да надоместе те губитке, овај демограф каже да то зависи од више фактора, међу којима је и политичка ситуација.

"Последњих година смо имали јак имиграциони талас у Европу, где је дошао огроман број миграната из Азије и Африке. То је сада смањено, али треба бити обазрив. Границе могу да се затворе", рекао је Пенев.

Указује на значај европских парламентарних избора, који би могли да промене политичке услове – уколико на њима победе странке које се залажу против прихвата миграната.

број коментара 36 Пошаљи коментар
(четвртак, 11. апр 2019, 07:19) - anonymous [нерегистровани]

Istina ziva

Veoma iskrena I promisljena analiza . Bez Boga se nemoze daleko .

(среда, 10. апр 2019, 21:55) - MMi [нерегистровани]

Hj

Ništa novo nismo saznali. Ovakav trend desetinama godina unazad traje. Država nema ozbiljnu populacionu politiku ( populaciona politika nije materinski i dečiji dodatak). U Nemačkoj gde je sve osim stanarine jeftinije dečiji dodatak je oko 180-190 e a u Srbiji 20e i to treba da smo gladni, žedni, goli i bosi da bismo ga dobili. Navodno, besplatno je zdravstvo i školovanje a svi znamo da to nije tačno, i jedno i drugo žestoko košta. Ja imam dvoje i više neću rađati.

(среда, 10. апр 2019, 18:37) - anonymous [нерегистровани]

mislim da je u evropi

najveci natalitet na kosovou.

(среда, 10. апр 2019, 16:13) - Miodrag [нерегистровани]

Savremeni svet ubrzano stari

Ovo je frapantan podatak. Srbija nije izolovan slucaj i čitav region se suočava sa drastičnim demografskim pražnjenjem. U razvijenom svetu najviši natalitet ima Izrael (oko 3 dece po ženi i Francuska sa oko 1.8) ostali delovi se suočavaju sa visokim problemima. Natalitet svugde drastično pada (recimo najveći ikada zabeleženi pad fertiliteta u istoriji sveta se desio u Iranu gde je prosečna žena sa skoro 6 dece krajem 80's sada u proseku ra]a oko 1.5 deteta). Sli;ni scenariji su se dogodili u Kini, a sada se prate i u Bangladesu i Indiji. Planeta neminovn klizi ka depopulaciji i vec za 50, 60 godina svet se moze suociti sa padom broja stnovnika.

(среда, 10. апр 2019, 16:05) - anonymous [нерегистровани]

Ја оволико

@Tvoj komentar

Да, али тада су Срби имали осећај да долази мир и ново боље доба. И села су била препуна људи и отуда деце. А данас је заиста тешко на будућност гледати са перспективном. А села остадоше пуста. Никада град није био тај који је обезбеђивао становништво, него село и провинција.

(среда, 10. апр 2019, 15:59) - Родољуб [нерегистровани]

Демографска катастрофа

Није ни чудо што као народ нестајемо. Па, колико се само абортуса обави?! То нико не помиње. А то је још један доказ егоизма и необразовања. Систем вредности је изопачен. Колико кућа у Србији нема купатило? А колико их има мобилни телефон или неки смарт уређај? Није за све држава крива, мада је један од криваца за ово што нам се као народу дешава последњих 30 година.

(среда, 10. апр 2019, 15:47) - anonymous [нерегистровани]

tvoj komentar

bi imao smisla da istorija ne govori suprotno i vise...Srba se rodilo najvise posle Drugog svetskog rata.Kad su imali najmanje...Zato izgovor da se nema para je samo izgovor...

(среда, 10. апр 2019, 15:42) - anonymous Nataly [нерегистровани]

Zasto!!!!

Zasto!!!Zato sto trudnice moraju da rade 12 meseci ,da bi stekli "pravo" da odu na trudnicko bolovanje!!!Zato sto porodilje uzimaju 1.800din nadoknade!!!Zato sto je bebi oprema mnogima nedoatupna,jer je naj skuplja!!!Zato sto tate moraju da rade 12h dnevno da bi obezbedili ezsistenciju poridici,jer sa 1800din se ne zivi!!!Eto ZATO !!!!

(среда, 10. апр 2019, 14:33) - Воронцов [нерегистровани]

Победио је егоизам

Егоизам је победник на свим пољима у Европи па тако и у демографији.И они који имају материјална средства радије ће се определити за хедонизам наго за рађање и бригу о деци.Што се тиче ових просторам правило је да када пропадне држава пропада и њен народ.А држава је давно пропала, пропала је и њена економија , а као никад новац је постао највеће мерило вредности и свако би некако да се докопа новца, а то никада у историји није свима могло поћи за руком.

(среда, 10. апр 2019, 14:17) - anonymous [нерегистровани]

Kratko uputstvo pre komentarisanja

Od objavljenih komentara, nijedan pun pogodak.Pročitajte samo uvodnu rečenicu teksta nekoliko puta, sačekajte minut i dobro razmislite o svemu.Sada postavite sebi jedno pitanje:da li ja zaista znam šta se događa?E, sad probajte ponovo da razmišljate na temu.