Оштре санкције за родитеље будућих првака који нису вакцинисани

Министар просвете Младен Шарчевић нагласио је да је потврда о вакцинисању детета обавезна приликом уписа ђака у први разред и да држава неће бити благонаклона према родитељима који се оглуше о ту обавезу.

Министарство просвете, науке и технолошког развоја инсистира на вакцинисању деце и даје рок до 1. септембра свим родитељима који то нису до сада учинили.

Родитељи који се оглуше о ову обавезу ће сносити санкције, међу којима је крајње изузеће из породице, истакао је Младен Шарчевић гостујући у "Седмици" на Првом програму Радио Београда.

 Говорећи о задатку рационализације школа, који подразумева вертикално спајање у мањим, слабије развијеним срединама, министар закључује да је реч о великом послу који су многи до сада избегавали.

"Постоје општине које су се са 20.000 становника стопиле на двоструко мање, имају десет истурених одељења са по пет, шест ђака, који ће остати у својим зградама, нећемо ниједног од њих наводити да путују 20 километара до школе. Али има и школа које са толико ученика имају директора, секретара и још особља", објашњава Шарчевић.

У овом случају, директан је министар, највећа је бојазан за радна места.

Приликом спајања школа водиће се рачуна о адекватној близини и педагошком амбијенту, каже Шарчевић и додаје да ће школе које остају празне бити претворене у места за ђачки туризам, по угледу на европске земље.

"На тај начин село ће оживети на другачији начин, а млади у њему добити прилику за запослење", објашњава министар.

Контраефекти забране запошљавања

Министар просвете нагласио је још једном да је забрана запошљавања у јавном сектору у просвети створила контраефекте.

"Млади просветни радници, већином жене, имају статус на привременим и повременим пословима. Инсистирам да се забрана укине прво у просвети јер то неће коштати државу ништа, остаје исти број радних места, а само се мења статус запослених", истиче Шарчевић.

Објашњава да стално запослење даје додатне финансијске могућности просветним радницима –могућност да подигну стамбени кредите, оснују породицу и тиме, како каже, допринесу наталитету државе.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(недеља, 07. апр 2019, 16:43) - anonymous [нерегистровани]

Znam slucajno

Da ce se mnogi pozivati na odredbe e clanove ustava RS