Обнова најдрагоценијих фресака у Студеници

Cрпски баштинари ће и ове године радити на заштити архитектуре и фрескописа средњовековног манастирског комплекса Студеница. Међу најлепшим је манастирима рашког стила, украшен изузетно вредним фрескама и зато је део историје и културе света.

Студеница у пролећном руху које још више истиче лепоту древне светиње али и природног окружења.

Непроцењивом уметничком и споменичком културно-историјском значају, доприноси очуваност манастирског комплекса. За сликаре-конзерваторе и рестаураторе у задужбини Стефана Немање и његовог сина Саве, предстоје радови на фреско-сликарству.

Руководилац радова на заштити сликарства у Богородичином храму Стојанка Самарџић каже да је планирано да тежиште радова буде у западном травеју, где се налазе најпознатије студеничке фреске, а то су Ктиторска композиција и Студеничко распеће.

"Фреске ће бити учвршћене и на оним местима где су се одвојиле и где су попустиле споне између саме фреске и зида. Такође, тамо где недостаје део сликарства и где су оштећења настала под утицајем времена, требало би да се те површине консолидују и реконструишу", каже Самарџићева.

Да у манастирском комплексу све буде беспрекорно, старају се монаси студеничког братства, дечекујући верујуће туристе и народ.

Упознају их и с новинама у Богородичном храму и другим објектима комплекса.

"Републички завод је пуно радио на рестаурацији фресака. Урађена је велика композиција Успење Пресвете Богородице, којој је храм посвећен. Недавно смо урадили реконструкцију бифоре, на улазу практично у Немањину цркву", каже монах Силуан, сабрат монашке заједнице манастира Студенице.

У задужбини Немањића биће постављен и аудио-визуелни водич на више језика, који ће заинтересованима омогућити да се упознају са историјом Студенице, која је духовно огледало културе нашег народа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво