Шта штети паштети

Руска федерална служба за ветеринарски и фитосанитарни надзор је у паштети од свињске шунке, произвођача из Новог Сада пронашла примесе пилећег меса. У говеђој паштети произвођача из Јагодине додатке свињског меса. Произвођачи ту информацију нису навели на декларацији, па ће у наредном периоду наставити извоз, али са појачаном контролом инспекције земље у коју извозе.

Осетљивом лабораторијском методологијом Инспекција Руске федералне службе открила је ДНК пилећег и свињског меса.

Истом методом и апаратима у нашем Институту за хигијену и технологију меса могу да пронађу стране примесе и када су мање од пет процената у килограму меса.

Пилеће и свињско месо нису штетни по здравље, али добра контрола подразумева проверу да ли је оно што пише на декларацији и у саставу производа, јер би се у саставу неког производа могли пронаћи и алергени. 

"Приликом производње велике количине, у овом случају паштете једне врсте животиња, могуће је да, приликом производње нове шарже друге врсте, заостане део материјала у производњи. Онда приликом потискивања масе кроз линију производње у првим неким количинама која се произведе та заостала ДНК нађе се у самој паштети", каже Бранко Велебит из Института за хигијену и технологију меса.

У домаћим компанијама кажу да њихове контроле нису потврдиле наводе Руске Федерације. Међутим, у производњи немају толико осетљиве апарате, па је неопходна чешћа контрола у акредитованим лабораторијама.

"Шта нам говори у прилог томе да је заиста могуће да се линија добро очисти и да не нађемо ДНК. Такви су случајеви познати код халала. Дакле, приликом производње хране за халал долази до комплетног растурања линије за производњу, чишћења и временске баријере у производњи. И приликом производње за такве верске категорије, никада нема присуства ДНК у таквим производима", наводи Велебит.

У "Неопланти" из Новог Сада кажу да су предузели превентивне контролне мера којима се додатно онемогућава било какав контакт две врсте меса која воде порекло од различитих животиња. Из јагодинског "Јухора" обавестили су нас да су одмах након пријаве реаговали ванредном контролом целокупног лагера као и процеса производње.

"Руску Федерацију обавезује само она суперанализа која се врши на територији самог царинског савеза или Руске Федерације. Ради се само о томе да је индустрији потребно више новца како би они раздвојили линије производње производа са посебним категоријама врста животиња. И на тај начин учинили да тај производ само садржи паштету искључиво од говеђег меса", објашњава Бранко Велебит.

Извозници имају финансијску штету када се врати пошиљка из извоза. Зато је ово још једна потврда да је исплативије обезбедити бољу контролу производње.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво