Врховни касациони суд данас о кредитима у швајцарским францима

Став о решавању проблема спорних кредита у швајцарским францима данас би требало да заузме и Врховни касациони суд. Став који данас будемо усвојили обавезиваће судије Врховног касационог суда, нижестепени судови могу да доносе и супротне одлуке, али по ревизији случајеви ће доћи код нас, објашњава за РТС председник ВКС Драгомир Милојевић. Могуће решење је укидање валутне клаузуле у швајцарцима и индексирање кредита у еврима, сматра Милојевић.

Председник Врховног касационог суда Драгомир Милојевић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да постоје две процесне ситуације – грађани туже или за раскид уговора или за ништавост уговора, односно ништавост валутне клаузуле у швајцарским францима.

Милојевић каже да је валутна клаузула као таква правно прихватљива јер се уговара како би се очувала тржишна вредност пласираних средстава.

Међутим, напомиње да се то односи на валутне клаузуле у еврима, јер Народна банка Србија "чува" курс те валуте и у односу на њу пројектује годишњу инфлацију.

Упитан које су могуће опције решења у наведеним процесним ситуацијама и које би решење он предложио, Милојевић каже да је он за проглашење ништавости валутне клаузуле у швајцарским францима.

"Немамо доказа, односно, банка треба да пружи доказе да се задужила на међубанкарском тржишту баш у швајцарским францима и да је ту валуту и пласирала грађанима у виду кредита. Такође, обавеза банке је да пружи доказе да је писано обавестила грађане о ризицима таквог пословања, односно закључивања таквих кредита", објашњава Милојевић.

Председник Врховног касационг суда признаје да спорови предуго трају, али наводи да је разлог за то преоптерећеност судова.

Данашња одлука Врховног касационог суда требало би да буде смерница за судове како да поступају, које доказе да прикупљају и како да пресуђују. Ипак, то су само смернице и нису обавезујуће.

"Смернице обавезују само судије Врховног касационог суда. Нижестепени судови могу да доносе и супротне одлуке, по ревизији ће доћи код нас, а наш став је такав какав данас будемо заузели", указује Милојевић.

На данашњој седници могао би да буде усвојен и правни став да се, док се не окончају спорови, застане са исељавањем грађана који су престали са плаћањем кредита из економских разлога.

Ипак, председник ВКС упозорава да ништавост валутне клаузуле не значи и ништавост целог уговора, јер друге одредбе говоре о преузетим обавезама, каматама и начинима плаћања.

Грађани треба да наставе да плаћају стамбене кредите, али индексиране у еврима, сматра председник Врховног касационог суда.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво