Разминиран нишки аеродром

Више од девет година после рата, завршено разминирање нишког аеродрома "Константин Велики". Руски специјалци уништили 48 касетних бомби преосталих од НАТО бомбардовања и 431 експлозвну направу из Другог светског рата.

У комплексу нишког аеродрома "Константин Велики", екипе руског предузећа "Емерком" уништиле су 48 касетних бомби преосталих од НАТО бомбардовања и 431 експлозивне направе из Другог светског рата.

Одлуку о хуманитарној помоћи Србији донела је Влада Руске Федерације, а вредност посла процењује се око шест милиона евра.

Специјалци су од краја јула до средине децембра претражили површину од 74 хектара земље, пронашли и на безбедан начин уништили гранате, муницију, авионске и друге бомбе.

Директор Центра за разминирање Србије Петар Михајловић рекао је да је контролу радова извршио Центар за разминирање.

"То је урађено у складу са пројектном документацијом Центра за разматрање и међународним стандрадима хуманитарног разматрања", објаснио је Михајловић.

На радној свечаности на аеродрому контролисани терен званично је предат на безбедну употребу.

Свечаности су присуствовали директор руске агенције "Емерком" Олег Белевенцев, представници Министарства унутрашњих послова и Министарства одбране Србије и града Ниша.

На Ниш је током 78 дана НАТО бомбардоваља године бачено укупно 36 контејнера касетних бомби. Погинуло је 57 људи, а више стотина је рањено. Срушено је око 120 објеката а близу четири хиљаде стамбених, пословних и војних објеката је оштећено.

Касетне бомбе бацане су и на простор између градске зелене пијаце и зграде Универзитета, у кругу Клиничког центра, као и на стамбено насеље Дуваниште.

Касетне бомбе су проналажене на аеродромској писти и поред ње, на крововима школа и болница , у дворишту џамије.

Према званичним подацима, од престанка НАТО бомбардовања погинуо је један човек кога је скривена касетна бомба, после више година, „изненадила" у башти. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара