Преминуо Титов лекар и доајен српске анестезиологије проф. Предраг Лалевић

Један од првих анестезиолога у нашој земљи и утемељивач специјализације анестезиологије у целој бившој Југославији, проф. Предраг Лалевић преминуо је у 92. години у Београду. Јавности је најпознатији као лични Титов лекар, који је искључио апарате који су га одржавали у животу.

Професор Предраг Лалевић је Јосипа Броза Тита пратио на свим путовањима од 1964. до 1980. године.

Био је увек уз Маршала, па и током последња четири месеца његовог живота.

Проф. Лалевић остаће запамћен као "отац" анестезије код нас, будући да је био један од првих анестезиолога у нашој земљи и утемељивач специјализације анестезиологије у целој бившој Југославији.

Учио је од најбољих војних лекара које су школовали британски стручњаци. Усавршавао се у Данској након чега је добио специјализацију на Мејо Клиници у Америци и постао један од оснивача Секције за анестезиологију и реанимацију Српског Лекарског Друштва, а у више наврата и њен председник.

Аутор је прве књиге из области анестезиологије на српском језику, објављене још 1979. године.

Образовао је читаве генерације анестезиолога кроз организовану семинарску наставу, која је окупљала младе докторе четвртком у 17 часова у болници "Др Драгиша Мишовић".

"Оставио је дубок траг у животима многих анестезиолога. Код њега је полагало свој специјалистички испит око 700 лекара са простора бивше Југославије. Са поносом и тугом сећамо се изузетног човека, који је исписао значајна поглавља српске и југословенске анестезиолошке професије", саопштило је Удружење анестезиолога и интезивиста Србије.

Проф. Лалевић сматра се једним од најодликованијих лекара код нас, са укупно 30 домаћих и иностраних професионалних признања.

Удружење анестезиолога и интезивиста Србије је на свом сајту објавило портрет проф. Лалевића.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво