Брига о Пупину и иновацијском покрету

Од првих Октобарских сусрета у Идвору дели нас 40 година. У сусрет великом јубилеју биће објављена монографија, отворена изложба, а на дан рођења великана наше и светске науке, Михајла Пупина биће одржана и свечана академија, уручене награде иниваторима и младим талентима, речено је на седници Управног одбора Фондације "Младен Селак", чији је председник академик Никола Хајдин.

"У Југославији је 1979. године деловао снажан Иновацијски покрет, који је користио Пупина са његовим 'Путем у иновацијско друштво' да би привредни развој подигао на виши ниво. Технолошке иновације су моћно средство Пупинове филозофије опоравка привреде", подсећа председник Фондације инжењер Милан Божић.

Зато ће се ове године, као значајно сведочанство појавити "Монографија октобарских сусрета 1979-2019, Идвор". Биће објављена на српском и енглеском језику, и на особен начин ће говорити и о Пупиновој филозофији привредног развоја.

Божић каже и то да су сусрети и покрет преживели захваљујући и академику Николи Хајдину који им се пре двадест година прикључио препознавши вредности Иновацијског покрета. 

"Како Меморијални комплекс Михајло Пупин у Идвору није баш у најбољем стању, локална самоуправа је конкурисала за пројекат од 800.000 долара који финансирају САД. Надају се да ће новчана помоћ стићи тим пре што се ове године обележава стотину година од Версајског мира", објашњава потпредседник УО Фондације "Младен Селак" професор Бранко Ковачевић.

Подсећа и на то да још није подигнут споменик Пупину у Београду, иако је Фондација обезбедила све што је било потребно, а да је град требало да обезбеди инфраструктурне радове, да су нађени и спонзори, те да је од последњег састанка протекло три године.

Са ревитализацијом Пупиновог комплекса, Идвор би могао да постане центар за младе таленте, сагласни су мештани и професори. Ту се сваког лета, у научном кампу, по позиву, окупљају ђаци који су показали најбоље знање из математике, физике, информатике, а прошле године је награђено 20 најбољих ученика Баната.

Директор Дома културе у Идвору Светислав Зарић каже да је Идвор место са све мање становника. Зато мештани желе да покрену производњу одређеног пољопривредног производа како би се људи упослили и остали у овом банатском месту.

Како се ове године обележава и 165-огодишњица рођења Михајла Пупина, идеја је да се у сарадњи са Матицом српском приреди и изложба о Пупину, а тема Октобарских сусрета биће "Систем Пупинових вредности".

Фондација "Младен Селак" се, залажући се за афирмацију Пупиновог дела, годинама бори за изградњу система правих вредности у нашој земљи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи