Чачак добио највећу и најмодернију библиотеку у Србији

Нова зграда Градске библиотеке "Владислав Петковић Дис" у Чачку свечано је отворена. На више од 3.500 квадрата простора, највећа је и најмодернија јавна библиотека у Србији. После готово три деценије ово је прва потпуно нова зграда матичне библиотеке у земљи.

Књига из руке у руку. Овако су у живом ланцу чачански малишани почетком године означили почетак пресељања богатог фонда библиотека. За мање од две недеље тако се око сто хиљада наслова нашло на полицама у новом простору. Ту су и велика читаоница, научно одељење, интернет клуб и две конференцијске сале. Такође, предвиђена је и електронска читаоница где ће моћи да се прегледа дигитална грађа.

"Нови простор библиотеке у новој згради, маштовит, животописан, сликовит, препун боја. Надамо се да ће заиста пријати нашим старим читаоцима и да ће се лепо осећати у њему", истиче Маријана Лазић, библиотекарка дечијег одељења.

Изградња зграде почела је средином 2017. године на месту некадашњег Дома војске. Изградњу је са три милиона евра финансирао град Чачак.

"Град који има Диса и Надежду Петровић, Бранка В. Радичевића, Брану Петровића, великане српске културе, Рисима наравно, Грујицу Лазаревића, све оне људе који су много подарили српској култури заслужује да има овакву библиотеку", наводи Милун Тодоровић, градоначелник Чачка.

"Владислав Петковић Дис" матична је библиотека за Моравички округ. Најстарија је градска установа културе, а прво чачанско читалиште основано је давне 1848. године. Седам деценија трагало се за решењем где би се сместила градска библиотека. Протеклих педесетак година била је подстанар на више адреса.

"То је добар сигнал и важан сигнал и за друге наше средине у Србији да повећаним издвајањем за културу могу много да учине за свој град и за своју средину. Ово је празник српске културе, празник библиотекарства", наглашава Владан Вукосављевић, министар културе и информисања.

Нова зграда библиотеке отвара врата за више од осам хиљада читалаца у четвртак. У новом простору одржава се и већина програма овогодишњег 56. Дисовог пролећа – велике песничке манифестације чији је библиотека и оснивач.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво