Пут српских медицинара до немачких болница

Немачкој ће, према проценама експерата, до 2025. бити потребно више од 150.000 медицинских сестара и техничара. Баш у ту земљу годишње путем пројекта "Tрипл вин" оде око 110 наших медицинских радника. Следеће недеље почиње нови конкурс, трећи од почетка године.

Међу више од 4.800 медицинских сестара које чекају на запослење је и деветнаестогодишња Маријана Николић из Пожеге. Прошле године завршила је медицинску школу у Ужицу и одрадила шестомесечни стаж.

"Покушала сам овде у Србији да нађем посао, али то нисам успела, тренутно је забрана запошљавања. Онда сам се пријавила у пројекат 'Трипл вин',  да покушам. Чула сам да су тамо одлични услови", каже Маријана.

Због услова многи се одлуче да спакује кофере и упуте се, углавном, у Немачку. Држава их подржава. НСЗ у сарадњи са немачком службом за запошљавање већ шест година спроводи пројекат "Tрипл вин", којим се гарантују исти услови рада какве имају и Немци.

У клиници "Меминген" већ ради десеторо људи из Србије и БиХ, а после конкурса њиховом тиму ће се придружити још толико.

"Веома смо задовољни радом медицинских сестара из Србије и БиХ. За кандидате је најбитинији језик, нарочито због комуникације са колегама и са пацијентима. А за нас је ово шанса да добијемо добро квалификовано особље из иностранства, а и да покријемо мањак сопствене радне снаге", каже Ханс-Јирген Стопора са Клинике "Меминген".

Пут кандидата од Србије до радног места у Немачкој испратила је и новинарка Шпигла.

"По доласку кандидати раде на нострификацији дипломе и у току те нострификације раде као помоћно особље. Упоредо морају да уче језик и да иду на праксу. Отприлике, потребно је годину дана да би се постало медицинска сестра/техничар у Немачкој са признатом дипломом", наводи новинарка Милена Хасенгах.

Од почетка сарадње немачке и српске службе за запошљавање, 660 медицинских сестара и техничара преселило се у Немачку.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
3° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво