"Неговањем културе учвршћујемо темеље своје снаге"

Министар културе и информисања Владан Вукосављевић посетио је Основну школу "Милан Благојевић" у Лучанима, поводом акције "Сачувајмо ћирилицу" коју су покренули ученици и наставници те школе.

Владан Вукосављевић каже да сe са акцијом "Негујмо српски језик" одсвираo само један тон. 

"И ако се тај тон који смо одсвирали чуо у ушима наше паметне деце и наших драгих учитеља и наставника који чине со српског образовања, и ако из тог тона настане мелодија српске културе и писмености онда нико неће бити срећнији од нас", истакао је Вукосављевић.

Министар је скренуо пажњу на глобалне трендове индустрије забаве који доносе са собом сакаћење језика, повећање вулгарности у јавном говору.

Указао је на задатак и школе и породице, као и сваке одговорне институције, да занемари "буку и бес" времена у којем живимо и усади темеље васпитања, етике, као и темеље оног погледа на свет који од данашњих младих људи сутра чине будућност ове земље.

"Да би опстала на ветрометини историјских догађаја, Србија мора да има чврст ослонац у својој култури и у свом идентитету. Када негујемо своју културу и свој идентитет, ми заправо учвршћујемо темеље своје снаге и своје спремности за бројне историјске изазове", рекао је министар.

Тим изазовима, како каже Вукосављевић, овај народ уколико жели да траје мора да се да се одупре својом свешћу, идентитетом, културом, својим историјским трајањем и на крају својим писмом и језиком.

Вукосављевић је честитао наставницима и ученицима шестог разреда који су покренули акцију "Сачувајмо ћирилицу", охрабрио их да наставе у том правцу и најавио подршку Министарства у оваквим и сличним напорима.

Поводом акције "Сачувајмо ћирилицу" ученици су припремили пригодан програм, у оквиру кога су представили своје званичне плакате и калиграфске радове на тему ћирилице.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи