Магнетном резонанцом до брзе и прецизне дијагнозе

РТС у уторак, 2. априла десети пут организује Телетон, овога пута у оквиру кампање "Рак је излечив". Циљ је прикупљање новца за куповину апарата за магнетну резонанцу Клиничком центру Србије. Магнетна резонанца је неинвазивна и прецизна дијагностичка метода, а посебно је значајна за рано откривање тумора на мозгу, унутрашњим органима и коштаном систему.

Подаци Института за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут" показују да се у Србији годишње региструје око 36.000 новооболелих од рака, а око 22.000 изгуби битку са том болешћу.

Др Верица Јовановић, в.д. директорка Института "Батут", каже за РТС да се бележи пораст броја оболелих и пораст броја смртних исхода.

Статистика о малигним болестима показује да жене најчешће обољевају од рака дојке, а мушкарци од рака плућа.

Циљ Телетона је прикупљање новца за набавку апарата за магнетну резонанцу за Клинички центар Србије, установу ка којој гравитира већина пацијената из наше земље.

Др Јовановић напомиње да магнатна резонанца представља саверемену дијагностичку методу и примењује се како би се на што једоноставнији начин поставила што прецизнија дијагноза.

Користи се за дијагностику промена у крвним судовима, у свим меким ткивима, али истовремено служи да се отклоне одређене дилеме.

"Када је у питању магнетна резонанца која се користи код дијагностике тумора мозга, тумора унутрашњих органа, дијагностике промена на кичменој мождини, затим на коштаном систему, веома брзо, прегледом који траје око 30 минута, помаже да се што раније постави дијагноза и да се пацијент што брже подвргне лечењу, што је и наш крајњи циљ", објашњава др Јовановић.

Кампања РТС-а и Министарства здравља "Рак је излечив" је, како каже др Јовановић, значила много и грађаним и здравственим радницима.

В.д. директорка "Батута" истиче да је, када је кампања била најинтензивнија, интересовање грађана било највеће.

"Министарство здравља је прошле године организовало бројне превентиве прегледе и интересовање грађана за њих је било јако велико. И када смо говорили о значају реализације скрининг мамографије и мамографског прегледа интересовање жена управо на месту где је је била понуђена могућност да се моментално закаже преглед је било заиста велико", истиче др Јовановић.

У две акције које су спроведене уз директну подршку РТС-а, у март и октобру 2018. године, обављено је око 3.400 прегледа дигиталним мамографом.

Дијагнозу карцинома дојке добиле су 22 жене, код којих су одмах предузете адекватне мере лечења.

Др Јовановић напомиње да је порука и ове кампања да жене од 50 до 69 година, без обзира на то да ли имају симптоме, треба да размишљају о мамографском прегледу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи