Припрема се најстрожа селекција увоза половњака

Морамо да се одлучимо – хоћемо ли да се загађујемо и разбољевамо или ћемо да возимо јефтине аутомобиле, поручио министар заштите животне средине Горан Триван коментаришући могућност да Србија забрани увоз аутомобила са "евро 3" моторима.

Горан Триван је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да се разговара о могућности забране увоза аутомобила старијих од десет година јер је време да, како каже, Србија поведе рачуна о сваком сегменту загађења. 

"Последњих година постајемо гробље аутомобила из Европе. Нема разлога да сами пристанемо на ту врсту загађивања без обзира на интересе. Нема разлога да увозимо возила старија од десет година", рекао је министар и подсетио да је Србија прошле године увезла око 180.000 половних аутомобила.

Поручује да морамо да се одлучимо да ли желимо да се загађујемо и разбољевамо или ћемо да возимо јефтине аутомобиле.

"Можда можемо да направимо компромисе. Нису они тешки када их треба правити са здрављем. Европа већ ово ради, они су применили стандарде, и то није било питање пара", истиче министар заштите животне средине.

Сматра да ће за шест месеци или годину дана аутомобили са "евро 4" моторима коштати као сада они са "евро 3", па не стоји, каже, коментар да људи неће имати новца.

"Нисам сигуран да је та логика исправна. И ја се нећу руководити том логиком. Видећемо шта ће победити у јавној расправи", наводи Триван.

На констатацију водитељке да ће то изазвати револт грађана, министар каже да његово није да  изазива симпатије код људи који не воде рачуна о животној средини.

"Ово што радим је пролазно, ја ћу овде бити неко време, а онда ћу наставити да се тиме бавим. Калкулација са допадањем... нисам сигуран да ми се допада", истиче Триван.

У јавној расправи ће, каже, учествовати различите асоцијације увозника, грађана. На крају ће Министарства да донесу одлуку шта ће бити, додаје Триван.

Министар је рекао да је са председницом Владе Аном Брнабић разговарао о увођењу субвенција за електричне аутомобиле. "Даћу све од себе да их од наредне године имамо", рекао је Триван.

"За неку годину ће Европа забранити трговину опасним отпадом што значи да морамо да направимо капацитете за прераду опасног отпада, а те капацитете немамо", наводи министар. 

Број коментара 32

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво