Преко границе и по цену живота

Долазак пролећа и топлије време покренули су мигранте ван прихватних центара у Србији да поново покушавају да илегално пређу српско-мађарску границу. То ствара додатне проблеме возачима теретњака који ионако дуго чекају на прелазак границе. Мигранти ломе пломбе на камионима, покушавају да уђу чак и у цистерне или да се сакрију на осовинама, кажу за РТС возачи камиона који чекају на прелазу Келебија.

Благо повећање броја миграната који покушавају да се домогну земаља Европске уније бележи се из дана у дан. Према незваничним проценама, дуж српско-мађарске границе дуге 175 километара тренутно се крије неколико стотина мигранта.

Мигранти се крију по шумама, напуштеним кућама и салашима, а ноћу покушавају да уђу у камионе који чекају да пређу границу.

Возачи наводе да мигранти секу пломбе и сајле на камионима, покушавајући да обезебеде превоз преко границе.

"Мени су улазили два-три пута. Једном су ушли на пумпи, једном ту у колони, исеку пломбе и уђу у камион", прича један од њих.

За возаче теретњака током ноћи нема одмора док чекају у колони. Уколико им попусти пажња и мигранти успеју да уђу у њихова возила, очекују их проблеми са мађарском царином и полицијом, као и плаћање казни.

У покушајима да пређу границу, многи ризикују и живот – завлаче се у цистерне или чак изнад осовине камиона.

С обзиром на то да се камиони сада прегледају скенерима, мигранти траже и друге начине преласка границе. Покушавају да се укрцају у возове, али мађарски полицајци и цариници проверавају сваки вагон.

Према подацима мађарске полиције, у прва три месеца ове године око 2.500 миграната покушало је да уђе ту земљу.

Политика владе Виктора Орбана према мигрантима је изузетно ригороизна и за сада нема наговештаја да ће бити попуштања. Напротив, најављује се појачавање контроле на граници са Србијом.

Орбана није "смекшала" чак ни одлука Европске народне партије да суспендује чланство његове странке Фидес, управо због става према миграцијама.

Мађарски премијер је непоколебљив у ставу да се миграције морају зауставити, а не контролисати.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи