Ко брине о напуштеној деци

Прошле године у Србији је напуштено пет беба — испред цркве, у таксију, на тротоару, поред улице. Када родитељи не брину о детету и не поштују први принцип и право детета — да се пре свих о њему старају његови родитељи – онда Центар за социјални рад утврђује његов породично-правни статус, каже саветник министра за рад, борачка и социјална питања Драган Вулевић.

Прошле недеље у Врњачкој Бањи беба је остављена у корпи на задњем седишту, а мајка је са два детета изашла из возила. Беба је пребачена у болницу и доктори кажу да је збринута и здрава. Након што изађу из болнице, о напуштеној деци се брине Центар за социјални рад. 

Саветник у Министарству за рад, запошљавање, борачку и социјалну заштиту Драган Вулевић каже за РТС да је први корак након преузимања бриге о остављеној деци утврђивање њиховог породичног статуса.

"То подразумева да ће утврдити да ли је дете трајно или привремено лишено родитељског старања. Ако се утврди да је привремено, онда ће предузимати мере у рехабилитацији родитељства и радити са породицом како би прихватила бебу", рекао је Вулевић. 

Када се дете врати родитељима који су га напустили, стручњаци Центра за социјални рад процењују да ли су родитељи спремни да поново воде бригу о њему. Затим се према њиховом суду установљава даљи статус детета.

"Уколико утврде да таквих рехабилитационих потенцијала нема, онда се може констатовати да је то дете трајно лишено родитељског старања и предузимаће се мере породично-правне заштите, највероватније путем усвојења", објаснио је саветник министра за рад.

Мајке годишње оставе више од 50 беба у породилиштима. Вулевић је истакао да се у тој ситуацији јавља и кривично-правна одговорност родитеља због напуштања деце. Додао је да тада тужилаштво процењује да ли има елемената кривичног дела и у складу са тим се покреће кривични поступак.

Преузимање старатељства 

Дешава се да деца буду напуштена и у здравственим установама, где остају по завршетку лечења. Пример за то је дечак који је годину дана провео на кардиологији, а потом је усвојен.

Усвајање деце остављене у болници зависи од конкретног случаја. Вулевић наводи пример бебе из Чајетине која је цео адаптациони период пре усвојења провела у болници. 

"А зашто се то чини? Да не би дете на тако ниском календарском узрасту мењало више средина, јер ако изађе из болнице, он ће бити смештен у хранитељску породицу или установу, из те установе поново у другу породицу. Што више смештаја, више штете по раст и развој деце", закључио је Вулевић.

У случају када рођаци преузму бригу о детету, Центар за социјални рад помаже око законског регулисања њиховог старатељства.

"Када родитељи не брину детету и не поштују први принцип и право детета — да се пре свих о њему старају његови родитељи — онда Центар за социјални рад утврђује његов породично-правни статус, дефинише га као дете без родитељског старања, ставља га под старатељство, гарантује му безбедност, смештај, бригу о здрављу, психосоцијалну подршку, образовање итд.", рекао је саветник министра за борачку и социјалну заштиту.

Објаснио је и разлику између појмова "старатељство", "хранитељство" и "усвојење", који се, како каже, често мешају.

"Старатељство је онај облик породично-правне заштите којим се детету обезбеђује заступање, а онда у оквиру тога и где ће дете бити смештено, ко ће водити рачуна о њему и непосредно га неговати, чувати, васпитавати и бринути о здрављу", објаснио је Вулевић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи