Без правилника нема донирања репродуктивних ћелија

Парови у Србији којима је једина шанса да дођу до потомства уз помоћ донације јајних ћелија, сперматозоида или ембриона још чекају да буде усвојен правилник који ће то омогућити, иако Закон о биомедицински потпомогнутој оплодњи дозвољава такав начин, пише данашња "Политика".

Закон је, наиме, донет у мају 2017, а правилници који га прате требало је да буду завршени у року од 18 месеци. То се, међутим, пише Политика, још није догодило, па су парови из Србије принуђени да за велике суме новца ову услугу траже у инострнаству.

Санда Јовановић, председница Удружења "Шанса за родитељсто", каже за Политику да је Министарство здравља кад је закон усвојен гарантовало да ће посао бити завршен до новембра 2018, односно да ће радне групе израдити пратеће правилнике.

Како објашњава, нови закон омогућава донацију, али она мора бити строго контролисана, што подразумева да се регулише питање донатора, увоза или извоза репродуктивног материјала, алтруистичког поклапања ембриона и још многа питања, а што све треба да се регулише правилницима.

У Министарству су за Политику рекли да су стручњаци завршили свој део посла и да ће правилници ускоро бити усвојени, и додају да су желели да се ова област детаљно уреди и да се свака ставка регулише на прави начин.

Политика подсећа на поједина решења која је предвидео нови закон, па ће тако Управа за биомедицину водити јединствен државни регистар поступака вантелесне оплодње, а дозволе за клинике које изводе поступак издаваће се на одређено време.

У процес могу бити укључени муж и жена, ванбрачни партнери, пунолетна и пословно способна жена, жена или мушкарац који су употребу својих репродуктивних ћелија одложили...

Мушкарац самостално не може да уђе у процес вантелесне оплодње, док жена по закону то може. Дозвољено је коришћење репродуктивних ћелија и ембриона само ако је донаторка жива, могућа је и преимплантацијска анализа ако постоји опасност од преношења наследне или генетске болести или због више поновљених безуспешних покушаја вантелесне оплодње.

Дете које је зачето вантелесним поступком, репродуктивним ћелијама даваоца, има право да из медицинских разлога тражи од Управе за биомедицину податке из државног регистра који се односе на даваоца ћелија кад наврши 15 година.

Закон је предвидео и да јајне ћелије, ембрион или семе могу бити пренети у други центар на територији Србије ради коришћења у процесу биомедицински потпомогнуте оплодње.

Закон забрањује да се јајне ћелије и ембрион нуде ради стицања било какве користи. Репродуктивне ћелије могу да се чувају пет година, а након тога, уз молбу и оправдане разлоге, још наредних пет година.

Сурогат мајчинство је у Србији и даље забрањено, подсећа Јовановићева.

Политика наводи и да је у свету више од осам милиона беба рођено поступком вантелесне оплодње, која се изводи дуже од 40 година.

У Србији сваки шести пар има проблема са зачећем.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво